Ζαμβέζης

zambezi

 

Ο Ζαμβέζης είναι ποταμός της νοτιότερης Αφρικής. Το μήκος του φτάνει τα 3.540 χλμ. και είναι ο 4ος μεγαλύτερος σε μήκος στην Αφρική. Η μέση παροχή του κυμαίνεται γύρω στα 20.000-22.000 κ. εκ./ δευτερολ.  Ένα σχετικά μικρό τμήμα του είναι πλωτό. Η Ζάμπια, την οποία διασχίζει κατά κύριο λόγο, έλαβε την ονομασία της από τον ποταμό. Σε όλη τη διαδρομή του σχηματίζει καταρράκτες, με πιο γνωστούς αυτούς της Βικτωρίας. Στη συμβολή των παραποτάμων του (Σανιάτι, Καφούε) βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Καρίμπα και ένα φράγμα ύψους άνω των 100 μ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, που έχει μήκος 280 χλμ. και πλάτος 40 χλμ.

Η ανακάλυψη του ποταμού συντελέστηκε το 1498 από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Βάσκο ντα Γκάμα. Συστηματικά εξερευνήθηκε από τον Σκωτσέζο ιεραπόστολο Ντέιβιντ Λίβινγκστον.

Πηγή:wikipedia

Ο ποταμός διασχίζει τα σύνορα 6 Αφρικανικών κρατών: Αγκόλας, Ζάμπιας, Ναμίμπιας, Μποτσουάνας, Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκης.

Το όνομά του στη γλώσσα Tonga σημαίνει: "Μεγάλος ποταμός".

Πηγή:Britannica

Στα ορμητικά νερά του κάνουν σέρφ πολλοί τολμηροί surfers. Δείτε κάποιους σε πολύ θεαματικά πλάνα να σερφάρουν και να κάνουν μπάντζι τζάμπινγκ πάνω από τα άγρια νερά του.