28.000 ποταμοί εξαφανίστηκαν από το χάρτη

Περισσότερα από 28.000 υδατορεύματα έχουν εξαφανιστεί από τους χάρτες της Κίνας. Αυτό υποστηρίζει μιά έκθεση του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων της Κίνας, η οποία διαπίστωσε πως ο αριθμός των ποταμών της Κίνας, με λεκάνες απορροής πάνω από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σύγκριση με πριν από 60 χρόνια.

 

Περίπου 800.000 επιθεωρητές έφεραν σε πέρας τη μελέτη, η οποία διαπιστώνει οτι μέχρι το τέλος του 2011 υπήρχαν στην Κίνα 22.909 ποταμοί. Αριθμός σημαντικά μικρότερος από τους 50.000 που εκτιμούσε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Η έκθεση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνει τους  φόβους, πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έρχεται, με τίμημα σημαντικές απώλειες σε νερό και έδαφος.

Dead Pigs

Στην παραπάνω φωτογραφία εργάτες καθαρίζουν τις όχθες ποταμού κοντά στη Σανγκάη όπου βρέθηκαν χιλιάδες ψόφια γουρούνια. Πηγή: abc.net.au

 

Η τραγική κατάσταση των Κινέζικων ποταμών ήρθε στο φως όταν το πρόβλημα των "χωριών του καρκίνου" απασχόλησε τη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος. Τα "χωριά του καρκίνου" είναι περιοχές με τόσο μεγάλη μόλυνση υδάτων και εδάφους, που προκάλεσαν αυξημένα κρούσματα καρκίνου του στομάχου στον τοπικό πληθυσμό. Μιά μεγάλη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κατακραυγή του Κινέζικου πληθυσμού και η παρατεταμένη σταυροφορία που διεξήγαγαν πολλές παγκόσμιες περιβαλλοντικές ομάδες, ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραδεχτεί το πρόβλημα.

cancer villages

Η παραπάνω φωτογραφία τα λέει όλα για τις υγειονομικές συνθήκες του πόσιμου νερού στην Κίνα. Πηγή: newscientist

 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ποταμού Huang He, ο οποίος και  ήταν υπεύθυνος για την απογραφή απέδωσε τη διαφορά στον αριθμό των ποταμών, στην κλιματική αλλαγή, στην απώλεια υδάτων και εδάφους και στο γεγονός οτι ο προγενέστερος αριθμός των 50.000 ποταμών δεν ήταν ακριβής αφού αποτελούσε μόνο μιά εκτίμηση της κυβέρνησης. Η έρευνα, που χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, έδειξε οτι, παρόλο που τα ποτάμια μειώνονται, πολλά μέρη της Κίνας κινδυνεύουν από πλημμύρες. Το 2012 πάνω από 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες, μόνο στο Πεκίνο. Συνολικά το 66% του πληθυσμού και το 90% όλων των πόλεων βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από τις πλημμύρες.

Πηγή: http://rt.com/news/china-pollution-rivers-devlopment-101/