Γιανγκ Τσε - Χουάνγκ Χο

Γιάνγκ Τσε Κιάνγκ
 

ytzmap_s
 

Ο ποταμός Γιάνγκ Τσέ ή Τσάνγκ Ζιάνγκ (Γαλάζιος ποταμός) είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ασίας και ο τρίτος μεγαλύτερος του κόσμου, μετά τον Νείλο και τον Αμαζόνιο. Το μήκος του είναι 6.300 Km περίπου. Είναι το φυσικό όριο που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κίνα.

Πηγάζει από το Θιβέτ, δυτικά από τον Κίτρινο Ποταμό (Χουάνγκ Χο) και εκβάλλει στην Ανατολική Κινεζική θάλασσα.  Λέγεται Γαλάζιος, γιατί τα νερά του είναι ολοκάθαρα. Στις εκβολές του σχηματίζει τεράστιο δέλτα, που κάθε χρόνο μεγαλώνει κατά 30 μ. Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ανατολικής Ασίας και τον θεωρούν πολύτιμο, αφού οι πολλοί παραπόταμοί του αρδεύουν το μεγαλύτερο τμήμα της Μεγάλης πεδιάδας και της Νότιας Κίνας. Η κοίτη και η ροή του διευθετήθηκαν με φράγματα και τεχνητές λίμνες. Είναι πλωτός σε μήκος 2.500 χλμ. και εξυπηρετεί τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές της πυκνοκατοικημένης περιοχής που διαρρέει.

 Ένα από τα φράγματά του, το "Φράγμα των τριών Φαραγγιών" ("Three Gorges Dam") είναι το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το τμήμα του ποταμού που κυλά μέσα από τα βαθιά φαράγγια της επαρχίας Γιουνάν είναι μέρος των "3 παράλληλων ποταμών". Αυτή η περιοχή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως περιοχή παγκόσμιας  κληρονομιάς και προστατεύεται από τη σχετική συνθήκη. Φυσικά όπως και με τους περισσότερους πλέον ποταμούς του κόσμου, δεν λείπουν και από τον Γιάνγκ Τσε τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτά έχουν δημιουργηθεί από τη μόλυνση, την παράνομη και υπερβολική αλιεία και την γιγάντωση της ναυσιπλοΐας. Ένα από τα δυσάρεστα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι η ολική εξαφάνιση ενός είδους  δελφινιών που ζούσαν στο ποταμό.

Δείτε το παρακάτω βίντεο από την περιοχή των τριών φαραγγιών του ποταμού Γιανγκ Τσε.
 


 

Χουάνγκ Χο

huanghe
 

Ο Χουάνγκ Χο (=Κίτρινος ποταμός) πηγάζει από την οροσειρά του Κουέν Λουν. Προχωρεί ελικοειδώς και χύνεται στον κόλπο Πο Χάι της Κίτρινης θάλασσας. Εκεί σχηματίζει τεράστιο δέλτα, αφού διανύσει 4.461 χλμ., στα 300 από τα οποία είναι πλωτός. Τον λένε Κίτρινο, επειδή μεταφέρει μεγάλη ποσότητα γόνιμης κίτρινης αργίλου, την οποία αποθέτει στη Μεγάλη πεδιάδα της Β. Κίνας που αρδεύει. Τα νερά του ποταμού προέρχονται από τους πάγους των κεντρικών ασιατικών οροσειρών και τις μεγάλες βροχοπτώσεις που προκαλούν οι μουσώνες. Ο υδάτινος όγκος του Κίτρινου ποταμού είναι μεγάλος και ακανόνιστος και γι' αυτό επικίνδυνος. Οι Κινέζοι λένε πως είναι ευλογία και κατάρα της Κίνας. Στην περιοχή της Χαμηλής πεδιάδας τα νερά του προκαλούν καταστροφές με τις μεγάλες πλημμύρες. Στα τελευταία 30 χρόνια η κοίτη του έχει αλλάξει 12 φορές περίπου. 

Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση, το 72,3% των υδάτων του Κίτρινου Ποταμού έχει πέσει κάτω από την τρίτη κατηγορία σύμφωνα με τα επίπεδα που έχει ορίσει η κυβέρνηση για το πόσιμο νερό και όλα αυτά ενώ περισσότεροι από 300.000.000 κινέζοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ο Κίτρινος ποταμός, ο οποίος πήρε το όνομά του από την κίτρινη λάσπη που μεταφέρει, δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που προκαλεί προβλήματα στους Κινέζους. Είναι γνωστός, άλλωστε, εδώ και αιώνες ως "λύπη της Κίνας" επειδή πλημμυρίζει ξαφνικά προκαλώντας το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους, όπως τελευταία φορά το 1887 όπου περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.