Άνεμοι

Ατμοσφαιρική πίεση είναι η πίεση που ασκεί ο αέρας επειδή η βαρύτητα τον σπρώχνει προς τα κάτω.
Ο άνεμος είναι το αποτέλεσμα των διαφορετικών τιμών της ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατούν στην ατμόσφαιρα, από μιά περιοχή σε μιά άλλη.
Γύρω από τη Γη υπάρχουν περιοχές με αέρα υψηλής πίεσης και περιοχές με αέρα χαμηλής πίεσης. Σχηματίζονται λοιπόν ζώνες αέρα με διαφορετική πίεση, που κινούνται διαρκώς αλλάζοντας θέση. Αυτό συμβαίνει εξ' αιτίας της διαφορετικής θερμοκρασίας που υπάρχει από μια περιοχή σε μιά άλλη. Όταν σε μιά περιοχή της ατμόσφαιρας επικρατεί υψηλή θερμοκρασία, ο αέρας θερμαίνεται, διαστέλλεται δηλ. αυξάνει ο όγκος του και άρα μικραίνει η πυκνότητά του. Έτσι ο θερμός αέρας ανυψώνεται και τη θέση του καταλαμβάνει ψυχρός αέρας που έρχεται από άλλη περιοχή. Αυτές τις κινήσεις του αέρα τις ονομάζουμε άνεμο. Δείτε στο παρακάτω σχήμα πώς κινείται ο αέρας στους τροπικούς.
 

hadley

 
Όταν μεταξύ δύο ζωνών αέρα υπάρχει μεγάλη διαφορά πίεσης τότε ο άνεμος είναι δυνατός. Όταν η διαφορά πίεσης είναι μικρή ο άνεμος είναι ασθενής. Δείτε στο παρακάτω σχήμα την συνολική κίνηση του αέρα στην γήινη επιφάνεια.

 

windsnorotation

Η ένταση των ανέμων μετράται με την κλίμακα Μποφόρ.