Υδρολογικός κύκλος

ΠΗΓΗ: Howard Perlman (United Stated Geological Survey, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ), Χρήστος Μακρόπουλος (Imperial College, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) και ∆ηµήτρης Κουτσογιάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

 

Ο υδρολογικός κύκλος, ή αλλιώς ο κύκλος του νερού, περιγράφει την παρουσία και την κυκλοφορία του νερού στην επιφάνεια της Γης, καθώς και κάτω και πάνω απ' αυτή. Το νερό της Γης είναι πάντα σε κίνηση και πάντα σε αλλαγή, από την υγρή µορφή στην αέρια ή σε πάγο ξανά και αντίστροφα. Ο κύκλος του νερού λειτουργεί εδώ και δισεκατοµµύρια χρόνια. Η ζωή στη Γη εξαρτάται απ' αυτόν. Η Γη θα ήταν πολύ αφιλόξενο µέρος για τη ζωή χωρίς τον υδρολογικό κύκλο. Σχηματικά έχει ως εξής:

 

hydrocycle

 

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) έχει διακρίνει 16 µέρη του υδρολογικού κύκλου:

1)Αποθήκευση νερού στη θάλασσα 2)Εξάτµιση 3)Εξατµοδιαπνοή 4)Εξάχνωση 5)Νερό στην ατµόσφαιρα 6)Συµπύκνωση 7)Κατακρηµνίσµατα 8)Αποθήκευση νερού σε πάγους και χιόνια 9)Απορροή από λιώσιµο του χιονιού 10)Επιφανειακή απορροή 11)Ροή σε υδατορεύµατα 12)Αποθήκευση γλυκού νερού 13)∆ιήθηση 14)Αποθήκευση υπόγειου νερού 15)Εκφόρτιση υπόγειου νερού 16) Πηγές

Ας δούμε σε βίντεο αναπαράσταση τον υδρολογικό κύκλο:

Animators: Megan Willy (IRC/UMBC), Ivy Flores (IRC/UMBC)

Παραγωγός: Michelle Williams (UMBC)

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Matthew Rodell (UMBC)

Από τη σειρά: Earth Science Week

Από τον Youtube user:
Hydroscopio

Για λεπτομερή επεξήγηση των όρων πατήστε εδώ.

 

waterdisturb