Τύποι ηφαιστειακών εκρήξεων

42_fissure7_sΣχισμογενείς εκρήξεις. Δημιουργούνται ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία κατά μήκος μιάς γραμμικής διάρρηξης. Παράδειγμα τέτοιων εκρήξεων αποτελούν τα ηφαίστεια της Ισλανδίας και της Χαβάης.

 

 

 

 

Παραπέτασμα πυρός. Σχηματίζεται στις σχισμογενείς εκρήξεις καθώς το ρευστό μάγμα 42_curtain5_sανέρχεται από την  σχισμή και εκχύνεται στην επιφάνεια σαν τοίχος από πυρακτωμένη λάβα που ονομάζεται παραπέτασμα πυρός.

 

 

 

Βασαλτικά καλύμματα. Είναι περιοχές που καλύπτουν επιφάνεια εκατοντάδων τετραγωνικών χιλομέτρων καλυμένων με λάβα πάχους περίπου ενός χιλιομέτρου.

42_flood1_s

 

 
Εκρήξεις τύπου Χαβάης. Ήπιες εκρήξεις με ήρεμη έκχυση λάβας με χαμηλό ποσοστό αερίων.

 


 youtube user: CenterStudyVolcanoes


 

Εκρήξεις τύπου Στρόμπολι. Μικρές σύντομες εκρήξεις κολλώδους λάβας που εκτινάσσεται μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες μέτρα.


 

youtube user: bzhNigel
 

Εκρήξεις τύπου Βουλκάνο. Μεμονωμένες σύντομες εκρήξεις που μοιάζουν με κανονιές εκτοξεύοντας βολίδες και λιθάρια με μεγάλη ταχύτητα.


 

 youtube user: oxxxman


 

Πλινιακή έκρηξη. Βίαια εκρηκτικά επεισόδια που παράγουν τεράστιες στήλες τέφρας και αερίων που ανέρχονται σε ύψος μέχρι και 45 χιλιομέτρων.


 


 youtube user: Jason Turner

Έκρηξη τύπου pelee. Μοιάζουν με τις πλινιακές μόνο που σ' αυτές το μάγμα έχει χάσει τα αέριά του. Έτσι εξέρχεται αργά και συσσωρεύεται στον κρατήρα σχηματίζοντας θόλους λάβας. Πήρε το όνομα από την έκρηξη του ηφαιστείου Πελέε της Μαρτινίκας που συνέβη το 1902.


 


 youtube user:aucklandmuseum

Έκρηξη τύπου surtsey. Δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του μάγματος είτε με επιφανειακό είτε με υπόγειο νερό.


 

youtube user: BritannicaOnline

Τα στοιχεία τα πήραμε από τη σελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

http://www.geo.auth.gr/765/ του καθηγητή Σολδάτου Τ. Φυσικά έγινε επιλογή των κειμένων προκειμένου να ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών της Α' Γυμνασίου.

Τον Μάϊο του 2009 οι επιστήμονες κατόρθωσαν να κινηματογραφήσουν για πρώτη φορά την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου σε βάθος 1219,2 μέτρων (4000 ft) στον Ειρηνικό ωκεανό. Η κινηματογράφηση έγινε με ρομποτική κάμερα με ενσωματωμένο υδρόφωνο. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μπορούμε να δούμε την έκρηξη αλλά να ακούσουμε τον ήχο της καθώς και τον παφλασμό της ρέουσας λάβας. Δείτε το βίντεο από το NationalGeographic.