Τύποι ηφαιστειακών εκρήξεων
- Λεπτομέρειες
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 14:15
- Γράφτηκε από τον/την Super User
Σχισμογενείς εκρήξεις. Δημιουργούνται ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία κατά μήκος μιάς γραμμικής διάρρηξης. Παράδειγμα τέτοιων εκρήξεων αποτελούν τα ηφαίστεια της Ισλανδίας και της Χαβάης.
Παραπέτασμα πυρός. Σχηματίζεται στις σχισμογενείς εκρήξεις καθώς το ρευστό μάγμα ανέρχεται από την σχισμή και εκχύνεται στην επιφάνεια σαν τοίχος από πυρακτωμένη λάβα που ονομάζεται παραπέτασμα πυρός.
Βασαλτικά καλύμματα. Είναι περιοχές που καλύπτουν επιφάνεια εκατοντάδων τετραγωνικών χιλομέτρων καλυμένων με λάβα πάχους περίπου ενός χιλιομέτρου.
Εκρήξεις τύπου Χαβάης. Ήπιες εκρήξεις με ήρεμη έκχυση λάβας με χαμηλό ποσοστό αερίων.
youtube user: CenterStudyVolcanoes
Εκρήξεις τύπου Στρόμπολι. Μικρές σύντομες εκρήξεις κολλώδους λάβας που εκτινάσσεται μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες μέτρα.
youtube user: bzhNigel
Εκρήξεις τύπου Βουλκάνο. Μεμονωμένες σύντομες εκρήξεις που μοιάζουν με κανονιές εκτοξεύοντας βολίδες και λιθάρια με μεγάλη ταχύτητα.
youtube user: oxxxman
Πλινιακή έκρηξη. Βίαια εκρηκτικά επεισόδια που παράγουν τεράστιες στήλες τέφρας και αερίων που ανέρχονται σε ύψος μέχρι και 45 χιλιομέτρων.
youtube user: Jason Turner
Έκρηξη τύπου pelee. Μοιάζουν με τις πλινιακές μόνο που σ' αυτές το μάγμα έχει χάσει τα αέριά του. Έτσι εξέρχεται αργά και συσσωρεύεται στον κρατήρα σχηματίζοντας θόλους λάβας. Πήρε το όνομα από την έκρηξη του ηφαιστείου Πελέε της Μαρτινίκας που συνέβη το 1902.
youtube user:aucklandmuseum
Έκρηξη τύπου surtsey. Δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του μάγματος είτε με επιφανειακό είτε με υπόγειο νερό.
youtube user: BritannicaOnline
Τα στοιχεία τα πήραμε από τη σελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
http://www.geo.auth.gr/765/ του καθηγητή Σολδάτου Τ. Φυσικά έγινε επιλογή των κειμένων προκειμένου να ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών της Α' Γυμνασίου.
Τον Μάϊο του 2009 οι επιστήμονες κατόρθωσαν να κινηματογραφήσουν για πρώτη φορά την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου σε βάθος 1219,2 μέτρων (4000 ft) στον Ειρηνικό ωκεανό. Η κινηματογράφηση έγινε με ρομποτική κάμερα με ενσωματωμένο υδρόφωνο. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μπορούμε να δούμε την έκρηξη αλλά να ακούσουμε τον ήχο της καθώς και τον παφλασμό της ρέουσας λάβας. Δείτε το βίντεο από το NationalGeographic.