Τσουνάμι

Τσουνάμι είναι ιαπωνική λέξη που σημαίνει το κύμα στο λιμάνι. Δεν είναι όμως ένα απλό παλιρροϊκό κύμα αλλά μια σειρά τεράστιων, γιγαντιαίων κυμάτων που προκαλείται από πολλές αιτίες. Από έναν υποθαλάσσιο σεισμό, από μια ηφαιστειακή έκρηξη, από μια γεωλίσθηση του πυθμένα των ωκεανών, από μια πυρηνική έκρηξη ή δοκιμές, ακόμα και σε μια σύγκρουση μετεωριτών η αστεροειδών με τη Γη. Διαβάστε περισσότερα για τα τσουνάμι πατώντας εδώ.

Πώς δημιουργούνται τα τσουνάμι; Δείτε το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε.

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=Wx9vPv-T51I&t=67s

Μεγα-τσουνάμι είναι ένας ανεπίσημος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πολύ μεγάλα τσουνάμι. Αυτά προκαλούνται από πολύ μεγάλες κατολισθήσεις που γίνονται κοντά στη θάλασσα ή από πτώσεις μετεωριτών μέσα στη θάλασσα. Το ύψος των κυμάτων αυτών των τεραστίων τσουνάμις μπορεί να φτάσει τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέτρα.

 

Το 1958 στον κόλπο της Αλάσκας με το όνομα Lituya Bay, δημιουργήθηκε ένα τέτοιο μεγάλο τσουνάμι.  Ένας σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, προκάλεσε μιά μεγάλη κατολίσθηση. 90.000.000 τόνοι πετρωμάτων και πάγου έπεσαν σχεδόν κάθετα με μεγάλη δύναμη μέσα στο νερό, στην άκρη του κόλπου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κύματος ύψους 524 μέτρων. Ένας άντρας που ψάρευε μέσα στο σκάφος του με τον γιό του, βρέθηκαν στην πορεία αυτού του μεγάλου κύματος. Το κύμα σήκωσε το σκάφος τους πάνω από τα δέντρα του κόλπου και το επανέφερε ξανά πίσω στη θάλασσα χωρίς οι δύο άντρες (πατέρας και γιός) να πάθουν το παραμικρό. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με δύο παραπλέοντα σκάφη τα οποία εξαφανίστηκαν μέσα στο κύμα.  Αυτό είναι το μεγαλύτερο τσουνάμι που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν οτι κάποτε, κάπου, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο τσουνάμι του οποίου οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες.

Πηγή:http://en.wikipedia.org/wiki/Megatsunami