Μεγάλη απώλεια νερού στη Μέση Ανατολή

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Irvine (UCI) της Καλιφόρνια, μελέτησαν τα δεδομένα που συνέλεξε ο δορυφόρος GRACE της NASA από τον Ιανουάριο του 2003 ως τον Δεκέμβριο του 2009. Εκτιμούν πως υπάρχει μια απώλεια γλυκού νερού όγκου 143,6 κυβικών χιλιομέτρων μέσα σε 7 χρόνια. Αυτός ο όγκος είναι ισοδύναμος με τον όγκο νερού της Νεκράς θάλασσας. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική έκδοση Water Resources Research.

 

Η περιοχή ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη δείχνει ξεκάθαρα πως έχει υποστεί μια σημαντική απώλεια νερού. Αυτή η απώλεια οφείλεται σε δύο αλληλοσχετιζόμενες αιτίες:

 

Την ξηρασία που χτύπησε την περιοχή το 2007 και η οποία είναι υπεύθυνη σε ποσοστό 40% για τη συνολική απώλεια νερού που παρατηρήθηκε και

 

Το άδειασμα των υπόγειων υδάτων που ευθύνεται για το υπόλοιπο 60% της συνολικής απώλειας.

 

"Η εξάντληση των υπόγειων υδάτων συνδέεται με την ξηρασία η οποία προκάλεσε συρρίκνωση στη διαθεσιμότητα των επιφανειακών υδάτων" υποστηρίζει η κύρια συγγραφέας της έρευνας K. Voss, η οποία τονίζει οτι "κάθε φορά που τα επίπεδα των επιφανειακών υδάτων μειώνονται οι άνθρωποι αναγκάζονται να στραφούν στην άντληση υπόγειων υδάτων". Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει οτι η Ιρακινή κυβέρνηση ανέθεσε το σκάψιμο χιλίων πηγαδιών σε όλη τη χώρα, το 2008 και το 2009, προκειμένου να αναπληρώσει τη συρρίκνωση πόρων γλυκού νερού. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσα περισσότερα πηγάδια σκάφτηκαν παράνομα. Υπολογίζεται οτι τουλάχιστον χίλια επιπλέον παράνομα πηγάδια σκάφτηκαν μόνο μέσα στο Ιράκ.

Ο δορυφόρος GRACE παρείχε δεδομένα για μια περιοχή πολύ ευρύτερη από αυτήν που καλύπτει η λεκάνη απορροής των δύο ποταμών, καθώς τα δεδομένα καλύπτουν και περιοχές του Ιράν.

Η θέση της Τουρκίας, που της επιτρέπει να ελέγχει τις πηγές των δύο ποταμών, την καθιστά τον κύριο γεωπολιτικό παράγοντα στην περιοχή. Εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην υπάρχει καμμιά διεθνής συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής, ούτε σύστημα που να παρακολουθεί τις διαθέσιμες ποσότητες νερού ή να ρυθμίζει τις άδειες για το σκάψιμο πηγαδιών.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο καιρό θα χρειαστούν οι αποθήκες γλυκού νερού για να ξαναγεμίσουν. Τον Δεκέμβρη του 2009 έγινε στην Doha, του Κατάρ, η Παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Εκεί γνωστοποιήθηκε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία προειδοποιεί πως η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τα προβλήματα ύδρευσης στον αραβικό κόσμο εξ' αιτίας της αύξησης της ξηρασίας και της μειωμένης βροχόπτωσης.

Πηγή: http://www.nature.com/nmiddleeast/2013/130221/full/nmiddleeast.2013.26.html?WT.mc_id=TWT_NatureMEast

Δείτε το δελτίο ειδήσεων του Al Jazeera για το θέμα αυτό.