Ουράνιοι ωκεανοί

Η Γη δεν είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα, στο ηλιακό μας σύστημα, που έχει ωκεανούς. Δορυφόροι, πλανήτες-νάνοι ή ακόμα και κομήτες έχουν νερό σε διάφορες μορφές. Πάγος, υδρατμοί και ωκεανοί που τυχόν βρεθούν σε άλλους κόσμους, θα αποτελέσουν χρήσιμα στοιχεία στην αναζήτησή μας για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία, υπάρχει ένας αλμυρός ωκεανός. Παλιρροιακή θερμότητα που έρχεται από τον Δία, διατηρεί αυτόν τον ωκεανό σε υγρή μορφή και δημιουργεί και μικρές λίμνες στην επιφάνειά της παγωμένης Ευρώπης. Το 2014 και το 2016 το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε νέφη νερού, να εκτινάσσονται από την επιφάνεια της Ευρώπης. Αυτά τα νέφη, θα αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας μελλοντικής αποστολής της Nasa, με το όνομα Clipper.

Ο Γανυμήδης είναι ένας από τους δορυφόρους του Δία και ο μεγαλύτερος δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος. Επίσης είναι ένας δορυφόρος που διαθέτει το δικό του μαγνητικό πεδίο. Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν πως ο Γανυμήδης διαθέτει έναν τεράστιο υπόγειο αλμυρό ωκεανό. Για την ακρίβεια, αυτό που πιστεύουν οι επιστήμονες είναι πως, ανάμεσα στον φλοιό του και τον πυρήνα του, υπάρχουν εναλλασσόμενα στρώματα πάγου και νερού.

Η Καλλιστώ είναι ένας ακόμα δορυφόρος του Δία. Η γεμάτη κρατήρες επιφάνειά της,  βρίσκεται πάνω σε ένα παχύ στρώμα πάγου, πάχους 200 χιλιομέτρων. Ακριβώς κάτω από αυτό το στρώμα πάγου βρίσκεται ένας ωκεανός που έχει βάθος 10 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μια δεξαμενή νερού βάθους περίπου 10 χιλιομέτρων, απλώνεται κάτω από ένα κέλυφος πάγου με πάχος περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα, στο Νότιο Πόλο του Εγκέλαδου. Ο Εγκέλαδος είναι δορυφόρος του Κρόνου. Αυτός ο εντυπωσιακός ωκεανός πιστεύεται ότι τροφοδοτεί τους πίδακες   που εκτινάσσονται εντυπωσιακά από μικρές ρωγμές της επιφάνειάς του. Αυτές οι επιφανειακές ρωγμές καλούνται «λωρίδες τίγρης». Το 2015 το διαστημικό όχημα Cassini πέρασε μέσα από τα εκτοξευόμενα νέφη και ανίχνευσε μοριακό υδρογόνο.

Άλλος ένας δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, πιστεύεται πως έχει έναν αλμυρό υπόγειο ωκεανό. Τόσο αλμυρό όσο η Νεκρά θάλασσα. Ο ωκεανός αυτός ξεκινά 50 χιλιόμετρα κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Τιτάνα. Είναι πιθανόν αυτός ο ωκεανός να είναι λεπτός και να βρίσκεται ανάμεσα σε στρώματα πάγου ή να είναι πολύ βαθύς και να εκτείνεται ως τον βραχώδη πυρήνα του Τιτάνα.

Υπόγειος ωκεανός πιστεύεται πως υπάρχει και σε έναν ακόμα δορυφόρο του Κρόνου, τον Μίμα. Αν αυτός ο ωκεανός υπάρχει,  πιστεύεται πως βρίσκεται 15 με 20 χιλιόμετρα κάτω από την γεμάτη κρατήρες επιφάνειά του.

Ας δούμε τι γίνεται και σε έναν δορυφόρο του Ποσειδώνα, τον Τρίτωνα. Ενεργά geysers εξαπλώνουν αέριο άζωτο, κάνοντας αυτό το φεγγάρι,  έναν από τους γνωστούς ενεργούς κόσμους στο εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα. Τα ηφαιστειακά χαρακτηριστικά του και οι επιφανειακές ρωγμές του σημαδεύουν την κρύα, παγωμένη επιφάνεια του, ως πιθανά αποτελέσματα παλαιότερης παλιρροιακής θέρμανσης. Ένας υπόγειος ωκεανός στον  Τρίτωνα  θεωρείται πιθανός, αλλά δεν επιβεβαιώνεται.

Επίσης ίχνη υπόγειου ωκεανού υπάρχουν και στον πλανήτη – νάνο Πλούτωνα, που υποδηλώνονται από μυστηριώδεις ρηγματώσεις μήκους πολλών χιλιομέτρων.

Μα και έξω από το ηλιακό μας σύστημα έχει βρεθεί νερό. Στο νεφέλωμα της Έλικας ( 700 έτη φωτός από τη Γη), το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε μόρια νερού. Υδρογόνο και οξυγόνο σχηματιζόμενα από διαφορετικές διεργασίες, συνδυάζονται για να σχηματίσουν μόρια νερού, στην εκτοξευόμενη ατμόσφαιρα αυτού του αστέρα που πεθαίνει. Το νερό που παράγεται στο νεφέλωμα του Ωρίωνα καθημερινά, θα γέμιζε τους ωκεανούς της Γης 60 φορές.

  Η καταγωγή των ωκεανών μας βρίσκεται στα αστέρια.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ανακοίνωση της Nasa, την Πέμπτη 13 Απριλίου 2017.

Πηγή: https://www.nasa.gov/specials/ocean-worlds/