Παρανάς

 

 

parana_chart


 

Ποταμός της Νοτίου Αμερικής, ο δεύτερος σε μήκος μετά τον Αμαζόνιο. Είναι ο 14ος σε μήκος ποταμός του κόσμου. Πηγάζει από τα κεντρικά υψίπεδα της νοτιοανατολικής Βραζιλίας. Μετά από μιά διαδρομή 4880 χιλιομέτρων ενώνεται  τελικά με τον ποταμό Ουρουγουάη και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό, σχηματίζοντας ένα μεγάλο δέλτα, το γνωστό Rio de la Plata.

Η λεκάνη απορροής του είναι 2.800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, την Παραγουάη, τη νοτιοανατολική Βολιβία και τη βόρειο Αργεντινή. Το όνομά του σημαίνει: "Μεγάλος σαν τη θάλασσα".

Όπως βλέπετε στο χάρτη ο ποταμός σχηματίζεται από την ένωση των ποταμών Grande και Paranaiba. Κυλώντας προς τα κάτω σχηματίζει τους παραποτάμους Iguazu, Paranapanema, Tiete. Στον ποταμό Iguazu έχει χτιστεί ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια του κόσμου το "φράγμα Ιταϊπού". Επίσης σ' αυτόν τον ποταμό βρίσκονται και οι περίφημοι καταρράκτες Iguazu.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Britannica on line.


 

 

Φράγμα Ιταϊπού

itaipu_dam2

Ολοκληρώθηκε το 1982 και έχει ισχύ 14 GW. Βρίσκεται στα σύνορα Βραζιλίας - Παραγουάης. Το όνομα Ιταϊπού προέρχεται από το ομώνυμο νησάκι που βρίσκεται κοντά στο φράγμα. Είναι το 2ο μεγαλύτερο φράγμα σε ισχύ του κόσμου, μετά το φράγμα των τριών φαραγγιών της Κίνας. Αποτελείται από 20 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ 700 MW η καθεμία. Το 2008 παράγοντας 94,68 δις KWh ενέργειας κάλυψε το 90% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην Παραγουάη και το 19% της ενέργειας που καταναλώθηκε στη Βραζιλία. 

 


 

 

Καταρράκτες Ιγκουασού

iguazu3

Βρίσκονται στον ποταμό Ιγκουασού στα σύνορα μεταξύ Βραζιλίας-Αργεντινής. Χωρίζουν τον Ιγκουσού σε δύο μέρη: Τον Άνω Ιγκουασού και τον Κάτω Ιγκουσού. Το όνομά τους σημαίνει: "Μεγάλα νερά".

Ο μύθος για τον σχηματισμό του καταρράκτη λέει πως ο Θεός ήταν ερωτευμένος με μιά όμορφη ιθαγενή τη Ναϊπί. Αυτή όμως αρνήθηκε τον έρωτά του διότι αγαπούσε έναν θνητό, τον Ταρομπά. Ο Θεός οργισμένος από την άρνησή της, σχημάτισε ξαφνικά τους καταρράκτες, όταν η Ναϊπί έκανε κανό με τον αγαπημένο της, σκοτώνοντας έτσι το ερωτευμένο ζευγάρι.

Τους καταρράκτες ανακάλυψε ο Ισπανός εξερευνητής Alvar Nunies Cabeza de Vaca το 1541.