Ωκεανοί

Όλο το αλμυρό νερό του πλανήτη μας αποτελεί μιά ενιαία μάζα, που ονομάζεται "παγκόσμιος ωκεανός" και καλύπτει το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας.

Το Βόρειο ημισφαίριο είναι κατά 60% της έκτασής του καλυμένο με νερό ενώ το Νότιο κατά 80%.

Οι ωκεανοί έχουν μεγάλη σημασία για την οικολογική ισορροπία της Γης, γιατί:

Αποτελούν τους κυριότερους ρυθμιστές του κλίματος. Διαφοροποιούν τη θερμοκρασία της Γης απορροφώντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία, την οποία αποθηκεύουν ως θερμική ενέργεια. Τα συνεχώς μετακινούμενα ωκεάνεια ρεύματα, κατανέμουν αυτή τη θερμική ενέργεια σε όλη τη Γη.

Το 85% του οξυγόνου παράγεται στους ωκεανούς. Αυτό γίνεται από το φυτοπλαγκτόν το οποίο αποτελεί και τη βάση της τροφικής αλυσίδας των οργανισμών που ζούν στους ωκεανούς.

plagton

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός χωρίζει τον "Παγκόσμιο ωκεανό" σε 4 μικρότερους ωκεανούς: Τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό , τον Ινδικό, τον Βόρειο Παγωμένο και τον Νότιο Παγωμένο ωκεανό.

 

Τα όρια των ωκεανών.

Το όριο μεταξύ Ατλαντικού και Ινδικού ωκεανού είναι ο μεσημβρινός που διέρχεται από το ακρωτήριο Agulhas.

 

agulhas

 

shetland

Το όριο μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού είναι η γραμμή που υλοποιεί την ελάχιστη απόσταση μεταξύ του Ακρωτηρίου Horn και των νήσων South Shetland.

O Βερίγγειος πορθμός είναι το όριο μεταξύ Ατλαντικού και Αρκτικού ωκεανού.

Το όριο μεταξύ Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού ακολουθεί τη γραμμή που περνά απ' τη χερσόνησο της Μαλαισίας, τη Σουμάτρα, την Ιάβα, το Τιμόρ, το ακρωτήριο Londondery της Αυστραλίας και την Τασμανία.

Από την Τασμανία στην Ανταρκτική (Νότιο Παγωμένο ωκεανό) το όριο υλοποιείται από τον μεσημβρινό που διέρχεται από το ακρωτήρι South East της Τασμανίας.

Μπορείς να προσδιορίσεις όλα αυτά τα όρια πάνω στον παγκόσμιο χάρτη.

Βάθη ωκεανών.

Το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών είναι το "Challenger Deep", στην τάφρο των Μαριανών, στον Ειρηνικό ωκεανό κοντά στη νήσο Γκουάμ, με βάθος 10.911 μέτρα. (Δύο περίπου χιλιόμετρα βαθύτερη από το ύψος του Έβερεστ).

Μετά είναι η τάφρος του Πουέρτο Ρίκο στον Ατλαντικό ωκεανό (8610 μέτρα βάθος) και ακολουθεί η τάφρος της Ιάβας (7730 μέτρα βάθος) στον Ινδικό ωκεανό.

Σχηματισμός ωκεανών.

Οι ωκεανοί δημιουργήθηκαν από ογκώδη σύννεφα υδρατμών που ανέρχονταν από τα ηφαίστεια και τα θερμά πετρώματα στην επιφάνειά της Γης, λίγο μετά το σχηματισμό της. Καθώς ψυχόταν η επιφάνεια, οι υδρατμοί έγιναν βροχή, που έπεφτε γεμίζοντας σιγά-σιγά τις κοιλότητες στην επιφάνειά της και παρασύροντας τα ορυκτά άλατα που βρίσκονταν στη ξηρά. Επίσης η πτώση παγωμένων μετεωριτών και η πρόσκρουσή τους στην επιφάνεια της Γης πρόσθεσε νερό που απλώθηκε και γέμισε τις κοιλότητες της γήινης επιφάνειας.

Δείτε το παρακάτω βίντεο από το National Geographic για το πώς δημιουργήθηκαν οι ωκεανοί.