Ομπ-Γενισέϊ-Λένας

Ομπ

ob

Ο ποταμός Όμπ (αλλιώς Όμπι)  είναι ένας μεγάλος ποταμός της Σιβηρίας. Είναι ο τέταρτος σε μήκος ποταμός της Ρωσίας. Χύνεται στον Αρκτικό ωκεανό σχηματίζοντας τον μεγαλύτερο ποταμόκολπο του κόσμου.

Το νοτιότερο τμήμα του είναι παγωμένο από τις αρχές Νοέμβρη ως τα τέλη Απριλίου. Το βορειότερο τμήμα του μένει παγωμένο από τα από τα τέλη Οκτώβρη ως τις αρχές Ιούνη.

Τα νερά του χρησιμεύουν για άρδευση, για πόσιμο νερό, για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και για ψάρεμα.

Στα νερά του έχουν ανιχνευτεί σημαντικά ίχνη ραδιενέργειας εξ' αιτίας της απόρριψης ραδιενεργών αποβλήτων, από εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και εργοστάσια παραγωγής πυρηνικών όπλων, στους παραποτάμους του. (Πηγή: wikipedia)

ΓΕΝΙΣΕΪ

yenisei

Ο ποταμός Γενισέϊ είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα που χύνεται στον Αρκτικό ωκεανό. Με 5.539 Km μήκος αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου. Πηγάζοντας από την Μογγολία και ακολουθώντας βόρεια πορεία χύνεται στον Αρκτικό ωκεανό. Μένει παγωμένος για παραπάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου. Το μέγιστο βάθος του είναι 24 μέτρα και το μέσο βάθος του είναι 14 μέτρα.

(Πηγή: wikipedia)

Λένας

 Lena_watershed

Ο Λένας  είναι ο δέκατος σε μήκος ποταμός της Γης. Βρίσκεται στη Σιβηρία της Ασιατικής Ρωσίας, έχει ολικό μήκος 4.400 km και η λεκάνη απορροής του είναι σε έκταση η έβδομη μεγαλύτερη γήινου ποταμού, με 2,49 εκατομμύρια km² (19 φορές η έκταση όλης της Ελλάδας). Η μέση ετήσια παροχή του Λένα σε νερό ανέρχεται σε 17.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Ο Λένας πηγάζει σε υψόμετρο 1.640 μέτρα στα Όρη Μπαϊκάλ, νότια από το υψίπεδο της κεντρικής Σιβηρίας και μόλις 20 χιλιόμετρα δυτικά της Λίμνης Βαϊκάλης. Εκβάλλει, όπως και οι δύο άλλοι μεγάλοι ποταμοί της Σιβηρίας, στον Αρκτικό Ωκεανό, και συγκεκριμένα στη Θάλασσα Λάπτεφ, νοτιοδυτικά των νησιών της Νέας Σιβηρίας, σχηματίζοντας ένα δέλτα εκτάσεως 10.800 km².

(Πηγή: wikipedia)