Νείλος

Ο μακρύτερος ποταμός της Γης

Ο Νείλος είναι η γεωπολιτική ραχοκοκαλιά της βορειοδυτικής Αφρικής και ο ιστορικός μοχλός ανάπτυξης ορισμένων παγκόσμιας εμβέλειας πολιτισμών, όπως ο πασίγνωστος για τα επιτεύγματά του πολιτισμός της Αρχαίας Αιγύπτου. Ταυτόχρονα είναι ένας γεωφυσικός κολοσσός, καθώς είναι ο μακρύτερος ποταμός της Γης με συνολικό μήκος 6.695 χιλιόμετρα.

nile3Η λεκάνη απορροής του Νείλου αποτελεί νευραλγικής σημασίας γεωπολιτική περιφέρεια, καθώς στην άνυδρη-λόγω Σαχάρας - επικράτεια της Β. Αφρικής, ο Νείλος αρδεύει μια τεράστια έκταση, που υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. τ. χλμ. , σχεδόν το 10% των εδαφών της Μαύρης Ηπείρου. Η πολύτιμη αυτή λεκάνη απορροής που διαχρονικά αποτελεί τον ζωοδότη πολλών λαών, δεν περιορίζεται στις χώρες που διασχίζει ο ποταμός, οι οποίες είναι το Μπουρούντι, απ' όπου πηγάζει η πιό απομακρυσμένη πηγή του Λευκού Νείλου, η Ουγκάντα με τις πηγές της τεράστιας σε έκταση και όγκο λίμνης Βικτόρια, το Σουδάν και η Αίγυπτος. Το υδατικό δυναμικό της λεκάνης απορροής είναι πολύ σημαντικό και για τις γειτονικές χώρες που ευνοούνται από τα νερά του ποταμού και στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρουάντα, το Κονγκό, η Τανζανία, η Κένυα, η Αιθιοπία και η Ερυθραία.

Ένα από τα χρόνια ζητήματα, που παράγει η μόνιμη διαμάχη μεταξύ των ενδιαφερόμενων και επιβεβαιώνει τη μεγάλη γεωπολιτική αξία του ποταμού, είναι το οξύ πρόβλημα της δίκαιης κατανομής του τεράστιου υδατικού πλούτου του Νείλου, μεταξύ των χωρών που διαρρέει. Δεν είναι τυχαίο οτι ο Ο.Η.Ε. έχει αναλύσει σε δημόσιες μάλιστα διεργασίες- πιθανά σενάρια πολέμων μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών για τη νομή των υδατικών πόρων του Νείλου. Η διεθνής κοινότητα, έχοντας υπ' όψη τη στενότητα του νερού στην επίμαχη ζώνη, προτρέπει τους ενδιαφερομένους να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης νερού στην άρδευση και της εφαρμογής συστημάτων ανάκτησης του νερού, όπως η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Διαβάστε άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" της 8/8/2009 για τη διαμάχη μεταξύ Αιγύπτου και των γειτονικών της χωρών για την κατανομή των υδάτων του Νείλου.

Επίσης άρθρο με τίτλο "ΔΝΤ:δεσμεύει και το Νείλο" της 3/7/2010 από την ίδια εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια της διαμάχης για την κατανομή των υδάτων του.


irrigation

             Αρδευτικά έργα στο Σουδάν

Πηγή: Γιάννης Σακιώτης (Γεωτρόπιο-Ελευθεροτυπία τεύχος: 469  Ημ.:11/04/2009 )