Νιγηριανό Διαστημικό πρόγραμμα

Μεγάλη διαμάχη ξέσπασε στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Ιούνιο, ανάμεσα στην παράταξη των συντηρητικών και στην κυβέρνηση συνασπισμού του David Cameron, για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Νιγηρίας.

Ναι, μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, όμως η Νιγηρία έχει ένα από τα πιό φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα. Σχεδιάζει μάλιστα, ως το 2015 να στείλει και τον πρώτο Νιγηριανό στο διάστημα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Νιγηριανή Διαστημική Υπηρεσία (NASRDA) ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 2001 με πρωταρχικό σκοπό τη δημιουργία μιας "βασικής πολιτικής για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας" με αρχικό προϋπολογισμό 93 εκατ. δολλάρια.

Ο NigeriaSat-1 ήταν ο πρώτος δορυφόρος που εκτόξευσε η χώρα. Την κατασκευή του ανέλαβε η βρετανική Surrey Space Technology ( SSTL ltd) και κόστισε στη Νιγηριανή κυβέρνηση 30 εκατ. δολλάρια. Εκτοξεύτηκε από το Ρωσικό κοσμοδρόμιο του Plesetsk στις 27/9/2003. Είναι δορυφόρος τηλεπισκόπησης.

Ο NigComSat-1 ήταν ο 2ος δορυφόρος της Αφρικανικής χώρας και ήταν ο πρώτος Αφρικανικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Κινεζικής κατασκευής εκτοξεύτηκε το 2007.

Όμως στις 11 Νοεμβρίου του 2008, εξ' αιτίας βλάβης στα ηλιακά πάνελ του, έχασε ισχύ, απώλεσε την τροχιά του και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Οι NigeriaSat-2 και NigeriaSat-x είναι ο 3ος και 4ος δορυφόρος, αντίστοιχα, που κατασκευάστηκαν από την Βρετανική Surrey Space Technology ( SSTL ltd) και μαζί με τον πρώτο δορυφόρο αποτελούν το σύστημα δορυφόρων τηλεπισκόπησης της Νιγηρίας. Οι 2 τελευταίοι δορυφόροι κόστισαν στη Νιγηριανή κυβέρνηση 35 εκατομμύρια στερλίνες.

Στόχοι του δορυφορικού προγράμματος της χώρας  είναι:

Ο σχεδιασμός της Αγροτικής παραγωγής

Η προειδοποίηση για περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ανάλυση και μελέτη του κίνδυνου ερημοποίησης του Βόρειου τμήματος της χώρας.

Να παρέχει βοήθεια στον δημογραφικό σχεδιασμό.

Παροχή απαιτούμενης τεχνολογίας επικοινωνιών ώστε μέσω της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης να εκπαιδευτούν άνθρωποι που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Βοήθεια για την αντιμετώπιση στρατιωτικών συγκρούσεων μέσω της επισκόπησης των συνόρων.

Και γιατί όλα αυτά ενοχλούν κάποιους από τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Ην. Βασίλειο έχει παράσχει περίπου 1,4 εκατ. στερλίνες στη Νιγηρία για ανθρωπιστική βοήθεια την τελευταία πενταετία. Πώς είναι δυνατόν μιά χώρα της οποίας το 70% του πληθυσμού της ζεί κάτω απ' το όριο της φτώχειας να χρησιμοποιεί μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που της δίνεται για φιλόδοξα διαστημικά σχέδια; Πώς ελέγχονται τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν είναι γνωστή η διαφθορά που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση της Νιγηρίας, όπου σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, κάνουν φτερά από τα κρατικά ταμεία γύρω στα 2,5 με 5 εκατ. δισεκατομμύρια στερλίνες κάθε χρόνο, από διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους και πολιτικούς;

Η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου απάντησε στους επικριτές της πως ούτε μιά δεκάρα από τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν περνά μέσα από κυβερνητικά κανάλια της Αφρικανικής χώρας. Η βοήθεια αυτή κατευθύνεται σε συγκεκριμένα προγράμματα υγείας, εκπαίδευσης και αντιμετώπισης της φτώχειας. Βοηθώντας τη Νιγηρία να αναπτυχθεί ωφελείται το εμπόριο της Μεγάλης Βρετανίας και η ασφάλειά της, καθώς αν αντιμετωπιστεί η φτώχεια θα μειωθούν τα κύματα των Νιγηριανών οικονομικών μεταναστών που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Πηγές: dailymail, wikipedia, bbc