Μεγάλες οροσειρές της Γης

Μεγάλες οροσειρές της Γης

Πώς δημιουργήθηκαν;

1. Καληδόνιος πτύχωση, που ξεκίνησε στην αρχή του Παλαιοζωικού αιώνα (570 εκατομμύρια χρόνια πριν), ολοκληρώθηκε 400 εκατομμύρια χρόνια πριν και σχημάτισε τα βουνά της Σκανδιναβίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας και τα Απαλάχια όρη στη βόρεια Αμερική. Τα βουνά αυτά είναι χαμηλά και "γερασμένα" (με καμπούρα), γιατί υπέστησαν την επίδραση στις διάβρωσης για εκατομμύρια χρόνια.
2. Ερκύνια ή Βαρύσκια πτύχωση, που ολοκληρώθηκε 200 εκατομμύρια χρόνια πριν και δημιούργησε τα βουνά στη Β. Γερμανία και τη Γαλλία. Και τα βουνά αυτά είναι "γερασμένα".
3. Η Αλπική πτύχωση ξεκίνησε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια και δημιούργησε δύο τεράστιες ορεινές αλυσίδες με "μπικωτά βουνά":
δηλαδή στις Άνδεις και τα Βραχώδη όρη στην Αμερική, στις Άλπεις, τα Απέννινα (ραχοκοκαλιά στις Ιταλίας), τα Καρπάθια, στις Διναρίδες (κατά μήκος των ακτών στις Αδριατικής), στις Ελληνίδες (συγκρότημα Πίνδου, βουνά Πελοποννήσου, Κρήτης, Ρόδου), την οροσειρά του Ταύρου (Τουρκία), τα βουνά στις Περσίας και του Αφγανιστάν, τη στέγη του κόσμου τα Ιμαλάια κ.λπ.
Πηγή:http://kpe-kastor.kas.sch.gr/biod_net/schools1/agios-mironas-programme.htm

 

Πώς οι μεγάλες οροσειρές επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων που ζούν πάνω και γύρω από αυτές;

-Ρυθμίζουν τη ροή του νερού. Από τις οροσειρές ξεκινούν τα ποτάμια επειδή στις κορφές τους πέφτουν πολλές βροχές.

-Διαφοροποιούν το κλίμα των περιοχών επειδή εμποδίζουν τους ανέμους και αναγκάζουν τα σύννεφα να αφήσουν τις βροχές τους σε ορισμένες περιοχές.

-Δημιουργούν δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες για τους ανθρώπους που ζούν σε μεγάλο υψόμετρο διότι εκεί ο αέρας είναι πιό αραιός και η θερμοκρασία χαμηλή.

-Δυσκολεύουν τις συγκοινωνίες.

-Καθορίζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Οι ορεισίβιοι πλυθησμοί ασχολούνται με την κτηνοτροφία κυρίως. Έχουν περιοριμένες δυνατότητες καλλιέργειας και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν μπορούν να ασχοληθούν με τον τουρισμό του βουνού.

 

Ακολουθεί λίστα με κάποιες από τις μεγαλύτερες κορυφές του κόσμου. Αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων αναβατών απ' όλο τον κόσμο.

Λίστα Μεγάλων Κορυφών

Πηγή: Οι κορυφές του κόσμου. Γεωτρόπιο Ελευθεροτυπία

Δες ένα χάρτη με μερικές από τις υψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου πατώντας εδώ.

Σύμφωνα με την wikipedia οι 110 ψηλότερες κορφές του κόσμου είναι αυτές.