Άνδεις

Οι Άνδεις, το μεγαλύτερο σε μήκος ορεινό συγκρότημα του πλανήτη (7.000 χλμ.) περιδιαβαίνει το σώμα της Λατινικής Ηπείρου και σχηματίζει μια αλυσίδα οροσειρών, τις περίφημες Κορδιλλιέρες. Ανάμεσα στις Ανατολικές και Δυτικές Κορδιλλιέρες απλώνονται τα οροπέδια των Άνδεων, τα περίφημα Αλτιπλάνος. Σ' αυτά ζούν οι περισσότεροι άνθρωποι αφού η ζέστη των τροπικών αντισταθμίζεται από το κλίμα ύψους. Το μοναδικό αυτό ανάγλυφο δημιουργεί μια σειρά άπειρων εξάρσεων και κορυφών και μια ζώνη 256 ηφαιστείων (26 από τα οποία είναι ενεργά). Το πιο γνωστό από αυτά τα ηφαίστεια είναι το Κοτοπάξι, με ύψος 5.897 μέτρα.

cotopaxi

Η ονομασία Άνδεις προέρχεται από τη λέξη της γλώσσας Κέτσουα: Anti(s) = «υψηλή κορυφή»). Είναι η μακρύτερη οροσειρά της Γης και καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Το μήκος τους φθάνει τα 7.000 km και το πλάτος τους υπερβαίνει σε κάποια γεωγραφικά πλάτη τα 500 km. Τα βουνά των Άνδεων εκτείνονται σε επτά χώρες: Την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Κολομβία, το Περού και τη Χιλή. Μάλιστα κάποιες από αυτές, κυρίως το Περού και η Βολιβία, είναι γνωστές ως «κράτη των Άνδεων».

Από πλευράς ύψους, η υψηλότερη κορυφή τους, η Ακονκάγκουα, φθάνει τα 6.962 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η υψηλότερη κρυφή του Νοτίου ημισφαιρίου. Σε σύγκριση με τα Ιμαλάια, οι Άνδεις έχουν περίπου ίσο πλάτος, αλλά υπερδιπλάσιο μήκος. Η οροσειρά των Άνδεων έδωσε το όνομά της στο πέτρωμα ανδεσίτης.

Η μουσική των Άνδεων είναι μια «απέραντη» και μαγική μουσική. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση και τον κόσμο, αντανακλά την ομορφιά των πανύψηλων βουνών της. Εκεί όπου πετάει ο βασιλιάς του ύψους, ο κόνδορας. Τα φυσικά όργανα που χρησιμοποιούν οι Ινδιάνοι των Άνδεων έχουν ένα μοναδικό ηχόχρωμα. Τα βασικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι: Quena (καλαμένια φλογέρα) , Siku ή Zampona(σειρές από κοντά και μακριά καλάμια συναρμοσμένα μεταξύ τους), palo de lluvia( μπαστούνι της βροχής) , charango (μικρό κιθαράκι που τo πίσω μέρος του αντηχείου του γίνεται από καύκαλο από armadillo), κιθάρα και τύμπανο.

Πηγή:http://www.apn.gr/