Μεκόνγκ-Ιραουάδης

 

ΜΕΚΟΝΓΚ

Mekong_river_location

Είναι ο 10ος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός του κόσμου και ο 7ος της Ασίας. Το μήκος του εκτιμάται περίπου 4350 Km και αποστραγγίζει μιά περιοχή 795.000 Km2. Πηγάζει από τα υψίπεδα του Θιβέτ και διασχίζει την κινεζική επαρχία Γιουνάν, την Βιρμανία (σημερινό όνομα Μιανμάρ), την Ταϊλάνδη, το Λάος, την Καμπότζη και το Βιετνάμ. Επηρρεάζει τη ζωή 320.000.000 ανθρώπων.

(Πηγή:wikipedia)

Αποτελεί υγροβιότοπο μεγάλης σημασίας με πλήθος ειδών φυτών και ζώων να ζούν μέσα και γύρω από αυτόν. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF, κατά τη δεκαετία 1997-2007 οι επιστήμονες ανακάλυψαν 1068 νέα είδη φυτών και ζώων.

Οι κλιματικές αλλαγές όμως απειλούν αυτό το σημαντικό οικοσύστημα. Διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο.

 


 ΙΡΑΟΥΑΔΗΣ

Ayeyarwady


 

Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μιανμάρ. Αποστραγγίζει έκταση 413.000 Km2. Προέρχεται από την ένωση των νερών δύο μικρότερων ποταμών του Nmai  και του Mali. Έχει μήκος 2.170 Km. Με τα πολλά αρδευτικά κανάλια του αποτελούσε ποταμό ζωτικής σημασίας για την Βρετανική Αυτοκρατορία, της οποίας η Μιανμάρ ήταν αποικία.

Στο δέλτα του καλλιεργείται ρύζι. Επίσης μέσω του ποταμού μεταφέρεται η ξυλεία teak, μέχρι την παλιά πρωτεύουσα, την Γιαγκούν, απ' όπου εξάγεται στο εξωτερικό.

Το όνομά του στα σανσκριτικά σημαίνει "το ποτάμι του Ελέφαντα".

Διαβάστε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:

Εγκυκλοπαίδεια Brittanica

wikipedia