Νεκρά θάλασσα

Εκτύπωση

 

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Έχει μήκος 77 και πλάτος 16 χλμ. Βρίσκεται 394 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. Ονομάζεται Νεκρά θάλασσα διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο - NaCl) σε ποσοστό 24%, ενώ το νερό της θάλασσας έχει περιεκτικότητες σε ποσότητες τοις χιλίοις.

Στις όχθες της βρίσκονται δυο μεγάλες μονάδες, μια στο Ισραήλ και μια στην Ιορδανία, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα άλατα της λίμνης και παράγουν μαγνήσιο, καθώς και λιπάσματα βασισμένα σε κάλιο και άλλα προϊόντα. Έτσι η Νεκρά Θάλασσα δίνει ζωή σε ένα κατά βάση έρημο τόπο.

Στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, δεδομένου ότι η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική. Λόγω των περιεχομένων αλάτων, το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας και μπορεί κανείς να επιπλέει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. Κατά τη Παλαιά Διαθήκη τόσο η λίμνη αυτή όσο και η απόκρημνη κοιλάδα πέριξ αυτής ονομάζονται ομοίως Αραβά.

Πηγή: http://el.wikipedia.org 

Από διήγηση επισκέπτη στη Νεκρά θάλασσα, όπως δημοσιεύεται στη διεύθυνση:

http://www.mundialito.gr/travel/iordania/7-jordan.htm

"Η Νεκρά θάλασσα στα 410 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, αποτελεί ένα από τα πιο φαντασμαγορικά τοπία που μπορεί να δει κανείς. Είναι ιδανικός χώρος ξεκούρασης όπου κανείς μπορεί να χαλαρώσει στα πιο οργανωμένα (και οικονομικότατα) spa των μεγάλων ξενοδοχείων ή απλά να απολαύσει μια βουτιά που θα του μείνει για μια ζωή αξέχαστη σε μια λίμνη γεμάτη αλάτι (δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι από οποιαδήποτε άλλη θάλασσα), στην οποία είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να βυθιστείς!

Με είχαν προειδοποιήσει να μην προσπαθήσω να βουτήξω απότομα και ευτυχώς ακολούθησα τη συμβουλή τους. Παρόλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την αίσθηση που ακολουθεί. Νιώθεις κάψιμο ΠΑΝΤΟΥ και το αλάτι να εισχωρεί σε πόρους που ούτε καν ήξερες πως είχες. Δίνεις μια ώθηση και αφήνεσαι σε μια λίμνη πυκνού, θολού ζεστού νερού-που η αίσθησή του θυμίζει περισσότερο λάδι. Νιώθεις ότι δεν έχεις βάρος και control του σώματος σου μιας και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επιπλέεις! ΑΠΙΘΑΝΟ. ".

deadsea3deadsea4

 

 

 

 

 

 

 

Δεν λείπουν όμως και τα προβλήματα από την περιοχή.

"Πεθαίνει η Νεκρά θάλασσα" - Άρθρο εφημερίδας Εθνος

Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για τη Νεκρά θάλασσα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για τα προβλήματα της Νεκράς θάλασσας.