Ινδία

 Η Ινδία είναι χώρα μεγάλων αντιθέσεων. Είναι μία αναπτυσσόμενη οικονομία, μεγάλη πυρηνική δύναμη και με αναπτυγμένη τεχνολογία. Έχει δικό της διαστημικό κέντρο από το 1969. (ISRO). Έχει αναπτύξει το δικό της δορυφορικό σύστημα πλοήγησης. Ταυτόχρονα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ζεί μέσα στη φτώχεια, την αμορφωσιά και τις προκαταλήψεις. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ινδίας είναι 2.077 δολάρια. Για να καταλάβετε πόσο μικρό είναι αυτό αρκεί να πούμε οτι το αντίστοιχο του Λουξεμβούργου είναι 75.000 δολάρια. Από αυτό καταλαβαίνουμε πόσο φτωχή χώρα είναι η Ινδία.

Η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην γεωργική παραγωγή. Αυτή γίνεται σε τρείς περιόδους μέσα σε μια χρονιά. Από την γεωργία ζούνε τα 2/3 των Ινδών. Ο πληθυσμός της είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον πλανήτη και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η αριθμητική πυκνότητα της Ινδίας είναι 318 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτή προκύπτει διαιρώντας τον πληθυσμό της διά την έκτασή της. Η φυσιολογική πυκνότητα της χώρας προκύπτει αν διαιρέσουμε τον πληθυσμό με την καλλιεργήσιμη έκταση. Θα πρέπει να ξέρουμε οτι ένα εκτάριο=10.000 τετρ. μέτρα. Έτσι μετά τις απαραίτητες πράξεις βγάζουμε οτι η φυσιολογική πυκνότητα της Ινδίας είναι 593 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο καλλιεργήσιμης έκτασης.

Μάθετε  περισσότερα για την Ινδία από την wikipedia.

Το Παντζάμπ (Punjab, συναντάται και ως Πουντζάμπ ή Πεντζάμπ) είναι ιστορική γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, που το 1947 μοιράστηκε μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, εν μέσω ενός διακοινοτικού λουτρού αίματος που άφησε πίσω του σχεδόν 1.000.000 νεκρούς. Έτσι ουσιαστικά με το ίδιο όνομα δηλώνεται το ομόσπονδο κρατίδιο της Ινδίας με πρωτεύουσα το Τσαντιγκάρ, και η επαρχία του Πακιστάν με πρωτεύουσα τη Λαχώρη. Το τμήμα του Πακιστάν καταλαμβάνει μιά έκταση σχεδόν δύο φορές όσο η Ελλάδα.

Στο Πακιστανικό Παντζάμπ συγκεντρώνεται σήμερα σχεδόν το 60% της οικονομικής δραστηριότητας του Πακιστάν και ο πληθυσμός του είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν της Γερμανίας, καθώς φιλοξενεί 90 από τα 173 εκατομμύρια των Πακιστανών. Σήμερα η πολυπολιτιμικότητα της περιοχής και το ανοιχτό πνεύμα των κατοίκων του Παντζάμπ απειλούνται από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Η περιοχή στην αρχαιότητα ονομαζόταν από τους Έλληνες Πενταποταμία, και αυτό σημαίνει και η λέξη Παντζάμπ στη γλώσσα χίντι (Πάντζ = πέντε και αμπ=νερά). Η ονομασία οφείλεται στους πέντε παραπόταμους του Ινδού, τους "πέντε ποταμούς": Τζέλουμ, Τσενάμπ ή Τσινάμπ, Ράβι, Σάτλετζ και Μπίας ή Μπέας. Οι ποταμοί αυτοί είναι γνωστοί από την αρχαιότητα ως Υδάσπης, Ακεσίνης, Υδραώτης, Ζάραδρος και Ύφασης. Μάθετε περισσότερα για το Παντζάμπ από την wikipedia.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέτα της Ινδίας είναι η έρημος Θαρ. Είναι η 18η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου καλύπτοντας 200.000 Km2. Απλώνεται στα κρατίδια του Ρατζαστάν, Γκουτζαράτ, Πουντζάμπ και Χαριάνα. Αποτελεί τουριστικό αξιοαθέατο προσελκύοντας μεγάλο αριθμό τουριστών.

Thar_Khuri-1


 

Ένα από τα πιό δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ινδίας είναι το Ταζ Μαχάλ. Μάθετε για την Ιστορία του πατώντας εδώ.

Η Ινδία έχει γεννήσει μεγάλους επιστήμονες. Οι δύο γνωστότεροι  είναι οι βραβευμένοι με Nobel C.V. Raman και  Subrahmanyan Chandrashenkhar.

Ο Subrahmanyan Chandrashenkhar (1910-1995)υπήρξε αστροφυσικός (Αμερικανός πολίτης από το 1952), κάτοχος βραβείου Νόμπελ φυσικής  το 1983, για τις εργασίες του στους λευκούς Νάνους.

Γεννήθηκε στη Λαχώρη και σπούδασε στο Τρίνιτι Κόλετζ του Καίμπριτζ στην Αγγλία , όπου πήρε διδακτορικό. Ήταν ανιψιός του Ραμάν.

Βρήκε ότι ένα αστέρι που είναι μεγαλύτερο 1.44 φορές από τον Ήλιο δεν μπορεί να γίνει λευκός νάνος (θερμό πυκνό αστέρι). Ο αριθμός αυτός λέγεται όριο του Τσαντρασεκάρ.

Μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον Αμερικανό Ουίλιαμ Φόουλερ για τις εργασίες του στα άστρα. Πέθανε το 1995 σε ηλικία 84 ετών. Το 1999 η NASA έδωσε το όνομά του, στο μεγάλο τροχιακό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, που εκτόξευσε στο διάστημα στις 23 Ιουλίου 1999. Επίσης το όνομά του έχει δοθεί και σε έναν αστεροειδή.

Ο C.V. Raman (1888-1970) τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ φυσικής το 1930,  για τις εργασίες του στη μοριακή σκέδαση του φωτός και την ανακάλυψη του φαινομένου που φέρει το όνομά του.

Διαβάστε επίσης για τη ζωή του μεγάλου Ινδού μαθηματικού Ραμανουτζάν.

 

Ένα από τα πιό γνωστά εξαγώγιμα προϊόντα της Ινδίας είναι οι ταινίες του λεγόμενου Bollywood. Έτσι ονομάζονται οι λαϊκές ταινίες που γυρίζονται στη Βομβάη. Κοινωνικού συνήθως περιεχομένου με πολλή Ινδική μουσική και χορό. Το όνομα Bollywood προέρχεται από σύνθεση των λέξεων Bombay και Hollywood. Ας πάρουμε μια γεύση.

Η μέθοδος διαλογισμού των Ινδών είναι η yoga. Μέσω αυτής της διαδικασίας διαλογισμού πίστευαν οτι αποκτούσαν υπερφυσικές δυνάμεις. Δείτε ένα βίντεο με έναν yogi να διαλογίζεται στις όχθες του Γάγγη.

Βέβαια, πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Ας κλείσουμε την ενότητα Ινδία, με μερικές εικόνες από την χώρα.