Ο εντοπισμός της θέσης και της ταχύτητας ενός αντικειμένου σε πραγματικό χρόνο καθώς και η πλήρης καταγραφή της τροχιάς του είναι σήμερα δυνατή με τη χρήση των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης. Τα συστήματα αυτά είναι σήμερα ενσωματωμένα σε αυτοκίνητα, σε φορητές συσκευές πλοήγησης, σε κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς (smatrphones), σε φορητούς υπολογιστές κ.α. Επίσης είναι φανερό οτι η χρήση τους σε στρατιωτικές εφαρμογές είναι ζωτικής σημασίας.

Τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης είναι:

Το Αμερικανικό G.P.S. (σε πλήρη λειτουργία-Παγκόσμιο)

Το Ρωσικό GLONASS (σε πλήρη λειτουργία-Παγκόσμιο)

Το Γαλλικό DORIS (σε πλήρη λειτουργία)

Το Κινεζικό BEIDOU-2 ή COMPASS (σε μερική δοκιμαστική λειτουργία-Παγκόσμιο)

Το Ινδικό INRSS τοπικής εμβέλειας. ( Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2014).

Το Ιαπωνικό QZSS (συμπληρωματικό του GPS-Τοπικής εμβέλειας. Σε μερική λειτουργία. Θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2013)

Το Ευρωπαϊκό GALLILEO. ( Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2019-Παγκόσμιο).

Το Αμερικανικό GPS βασίζεται σε ένα πλέγμα 24 δορυφόρων της Γης στους οποίους υπάρχουν ειδικές συσκευές που λέγονται "δέκτες GPS". Αυτοί παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τη θέση ενός αντικειμένου, την ταχύτητά του, το υψόμετρό του και την κατεύθυνση της κίνησής του. Σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης απεικονίζει γραφικά αυτές τις πληροφορίες. Το σύστημα ρυθμίζεται καθημερινά από τη βάση Sriever της πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Παρέχει σημαντικές δυνατότητες σε στρατιωτικούς, πολιτικούς και εμπορικούς χρήστες σε όλον τον κόσμο. Αποτελεί τον κορμό του σύγχρονου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Οι δορυφόροι του συστήματος περιστρέφονται σε ύψος 20.200 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτελούν δύο περιστροφές γύρω από τη Γη ανά 24ωρο. Οι τροχιές τους ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε χρονική στιγμή να είναι "ορατοί" 4 δορυφόροι από τον δέκτη σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται αυτός. Μάθετε περισσότερα για το σύστημα αυτό στις παρακάτω πηγές.

http://el.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System,    http://www.gps.gov/http://www.youtube.com/watch?v=Z3Pm3HHUyzk    http://www.colorado.edu/geography/gcraft/notes/gps/gps_f.html, http://electronics.howstuffworks.com/gadgets/travel/gps1.htm

Το Ρωσικό GLONASS ξεκίνησε το 1976. Ολοκληρώθηκε το 1995. Αναβαθμίστηκε τη δεκαετία του 2000 και σήμερα απορροφά το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαστήματος. Αποτελείται από ένα σύστημα 24 δορυφόρων που περιστρέφονται σε 3 τροχιές με 8 δορυφόρους σε κάθε τροχιά. Καλύπτει όλη την υδρόγειο.  Μάθετε περισσότερα για το σύστημα αυτό στις παρακάτω πηγές.

http://en.wikipedia.org/wiki/GLONASShttp://www.glonass-ianc.rsa.ru/en/ ,   http://ilrs.gsfc.nasa.gov/satellite_missions/list_of_satellites/g120_general.html

http://www.youtube.com/watch?v=EG0u9VxgC68


Το Γαλλικό DORIS χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των δορυφορικών τροχιών, την παρατήρηση της επιφάνειας των ωκεανών, των θαλάσσιων ρευμάτων και του ύψους των κυμάτων (σύστημα Poseidon). Το κέντρο ελέγχου του βρίσκεται στην Τουλούζη. Η λειτουργία του βασίζεται στο φαινόμενο Doppler όπως φανερώνει και το πλήρες όνομά του. ( Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite).

Μάθετε περισσότερα για το σύστημα αυτό στις παρακάτω πηγές.

http://www.aviso.oceanobs.com/en/doris/http://en.wikipedia.org/wiki/DORIS_%28geodesy%29http://adsabs.harvard.edu/abs/1986inns.iafcV....L

 

Το Κινεζικό BEIDOU-2 ή  COMPASS είναι ένα παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης που θα αποτελείται από 35 δορυφόρους όταν θα αναπτυχθεί πλήρως. Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2011 ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες στους Κινέζους πολίτες σε καθεστώς δοκιμαστικής αξιολόγησης. Αναμένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2020. Θα παρέχει 2 επίπεδα υπηρεσιών: α) Ελεύθερη χρήση προς τους πολίτες. και β) Εξουσιοδοτημένη χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς. Από τους 35 δορυφόρους του συστήματος οι 5 θα περιστρέφονται σε γεωστατική τροχιά για να παρέχουν συμβατότητα με το παλαιότερο κινεζικό σύστημα, το BEIDOU-1. Οι 25 δορυφόροι θα περιστρέφονται σε μέση τροχιά (21.500 Km) και οι 3 σε επικλινή γεωστατική τροχιά (55 μοιρών).

Μάθετε περισσότερα για το σύστημα αυτό στις παρακάτω πηγές:

http://www.sinodefence.com/satellites/compass-beidou.asp,     http://en.wikipedia.org/wiki/Beidou_navigation_system

http://www.youtube.com/watch?v=zz-8cjj6K78

Το Ινδικό IRNSS είναι ένα αυτόνομο τοπικό σύστημα πλοήγησης κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της Ινδικής κυβέρνησης.Θα αποτελείται από 7 δορυφόρους οι 3 εκ των οποίων σε γεωστατική τροχιά. Θα περιστρέφονται όλοι οι δορυφόροι με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ινδικό δίκτυο των κέντρων ελέγχου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014. Μάθετε περισσότερα για το σύστημα αυτό στις παρακάτω πηγές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Regional_Navigational_Satellite_System,   http://www.isro.org/

Το Ιαπωνικό QZSS είναι συμπληρωματικό δίκτυο του GPS, που επαυξάνει τις δυνατότητες του GPS στην περιοχή της Ιαπωνίας. Αποτελείται από 3 δορυφόρους ο πρώτος εκ των οποίων εκτοξεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2010. Οι δορυφόροι του θα περιστρέφονται με τέτοιο τρόπο, ώστε πάντα ένας από τους δορυφόρους του να είναι κοντά στο ζενίθ, όταν θα βρίσκεται πάνω από την Ιαπωνία. Σε πλήρη λειτουργία θα είναι το 2013. Μάθετε περισσότερα για το σύστημα αυτό στις παρακάτω πηγές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Quasi-Zenith_Satellite_System,   http://qzss.jaxa.jp/index_e.html

Το Ευρωπαϊκό σύστημα GALILEO αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή ένωση και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. (ESA). Αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία ως το 2019. Θα αποτελείται από 30 δορυφόρους. Οι 2 πρώτοι εκτοξεύτηκαν από το Διαστημικό κέντρο της Γουιάνας στις 21 Οκτωβρίου 2011. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Κίνα, το Ισραήλ, η Ουκρανία, το Μαρόκο και η Νότιος Κορέα. Σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει διαλειτουργικότητα ανάμεσα στο GPS, στο GALILEO και στο GLONASS με συσκευές - δέκτες που θα μπορούν να λειτουργούν και στα τρια συστήματα. Μάθετε περισσότερα για το σύστημα αυτό στις παρακάτω πηγές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Galileo_%28satellite_navigation%29http://download.esa.int/multimedia/galileo2010D/galileo.html,

http://www.esa.int/esaNA/galileo.html

http://www.youtube.com/watch?v=AHujwZk7ybY