Παγετώνες

melting_ice


Παγετώνες ονομάζονται μεγάλες μάζες πάγου συνήθως κινούμενες λόγω συμπίεσης του χιονιού. Οι παγετώνες αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μελέτης της Παγετωνολογίας που αποτελεί ιδιαίτερο επιστημονικό κλάδο της Υδρολογίας.

Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τους παγετώνες...

  • Οι παγετώνες καλύπτουν σήµερα το 10-11% της στεριάς της Γης.
  • Αν όλοι οι παγετώνες έλιωναν σήµερα, η στάθµη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 70 µέτρα. Πηγή: Εθνικό Κέντρο ∆εδοµένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ
  • Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων η στάθµη της θάλασσας ήταν κατά 122 µέτρα χαµηλότερη της σηµερινής και οι παγετώνες κάλυπταν το ένα τρίτο περίπου της στεριάς.
  • Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θερµής εποχής, 125.000 χρόνια πρίν, οι θάλασσες ήταν 5,5 µέτρα ψηλότερες από σήµερα. Πριν από τρία εκατοµµύρια χρόνια, οι θάλασσες µπορεί να ήταν και µέχρι 50 µέτρα ψηλότερες από σήµερα.

Πηγή:

Howard Perlman (United Stated Geological Survey, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ),  Χρήστος Μακρόπουλος (Imperial College, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) και ∆ηµήτρης Κουτσογιάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

 

Τις τελευταίες δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές είχαν καταστροφική επίδραση στου πολικούς παγετώνες. Δείτε σχετικό βίντεο:

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στην επίδραση των κλιματικών αλλαγών στους πολικούς παγετώνες.

Μάθετε για τους πιό διάσημους παγετώνες στον κόσμο.

Μάθετε τι είναι πώς δημιουργούνται τα παγόβουνα.

Δραστηριότητα: Ας μετρήσουμε τα χαρακτηριστικά ενός παγετώνα. Η δραστηριότητα είναι δημιουργία του Πανεπιστημίου του Colorado. Στη σελίδα που θα ανοίξει ανατρέξτε στην ενότητα: "Translated versions" και πατήστε Greek αν θέλετε να τρέξετε την εφαρμογή από το διαδίκτυο. Πατώντας Download κατεβάζετε την εφαρμογή και την τρέχετε τοπικά στον υπολογιστή σας, χωρίς να είναι απαραίτητη σύνδεση στο δίκτυο κάθε φορά που θα τρέχετε την εφαρμογή.

Πατήστε εδώ για να ξεκινήσετε.