Απολιθώματα

Υπάρχουν απολιθώματα που να φανερώνουν την εξελικτική πορεία του ανθρώπου; Δυστυχώς για την περίοδο μεταξύ 6 και 13 εκατομμυρίων ετών δεν υπάρχουν γνωστά απολιθώματα ανθρωπιδών, αλλά ούτε και χιμπαντζήδων. Έτσι δεν υπάρχει τεκμηρίωση για το επεισόδιο διαχωρισμού μεταξύ της γενεαλογικής γραμμής των Ανθρωπιδών και των χιμπαντζήδων. Τα περισσότερα απολιθώματα ανθρωπιδών είναι εξαιρετικά ελλιπή. Ωστόσο το αρχείο των απολιθωμάτων παρέχει σημαντική βοήθεια όσον αφορά τη γενική τάση στην εξέλιξη του ανθρώπου. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα παγκοσμίως αποτελεί ο "Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων", που ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο της Χαλκιδικής. Επίσης στη Μεγάλη κοιλάδα του Ρήγματος της Αφρικής, η οποία εκτείνεται από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας ως και τις εκβολές του ποταμού Ζαμβέζη ανακαλύφθηκαν τα οστά ενός Αυστραλοπίθηκου, που ονομάστηκε από τους παλαιοντολόγους "Λούσυ" και έζησε πριν από 3.000.000 χρόνια περίπου.

Επίσης διαβάστε για την Άρντι που έζησε πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια πριν.

 

Μάθετε για τα απολιθώματα πατώντας εδώ.

Στο αριστερό υπομενού με τίτλο "Απολιθώματα" στην επιλογή: "Απολιθώματα ανθρωπίδων" μπορείτε να βρείτε έναν πλήρη κατάλογο όλων των απολιθωμάτων που μαρτυρούν την γενεαλογική ιστορία του ανθρώπου.

Ηλικία της Γης

Με τη βοήθεια  και των απολιθωμάτων οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει την ηλικία της Γης σε 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου.