Κολοράντο

colorado


 

Ο ποταμός Κολοράντο διαρρέει τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ και το βορειοδυτικό Μεξικό. Έχει μήκος 2330 Km. Πηγάζει από το Εθνικό πάρκο των Βραχωδών ορεων (Rocky Mountains National Park). Αποτελεί τον κύριο υδάτινο τροφοδότη μιάς περιοχής που ετησίως δέχεται πολύ λίγα νερά από βροχοπτώσεις. Ακόμα και πριν από 1000 χρόνια οι ιθαγενείς της περιοχής πότιζαν τα χωράφια τους με τα νερά του ποταμού. Σήμερα πέρα από άρδευση, τα νερά του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και  για να καλύψουν τις ανάγκες μεγάλων αστικών κέντρων.

Διαρρέει τις πολιτείες: Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Γιούτα και Γουαϊόμινγκ. Παλιά ο ποταμός κατέληγε στον κόλπο της Καλιφόρνιας, στη θάλασσα του Κορτές. Σήμερα φτάνει στη θάλασσα μόνο τις λίγες περιόδους που η ροή του είναι δυνατή.

Δείτε ένα βίντεο από δελτίο ειδήσεων του 1947, όπου εξηγείται η μεγάλη σημασία του ποταμού. Αναφέρεται οτι κοντά στις πηγές του τα νερά του είναι πολύ καθαρά. Εξηγεί πώς τα νερά του ποταμού δημιούργησαν το θεαματικό φαράγγι του Grand Canyon. Επίσης μιλά για τα φράγματα που είχαν μέχρι τότε χτιστεί. Επισημαίνει τη σημασία του ποταμού για την άρδευση των χωραφιών και άρα για την ανάπτυξη της γεωργίας και της οικονομίας.

Σήμερα η περηφάνεια των Αμερικάνων για τον ποταμό έχει ξεφουσκώσει. Τα νερά του είναι πολύ μολυσμένα εξ' αιτίας της ανθρώπινης δραστηρότητας. Δείτε το βίντεο και προσέξτε τη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο. Ο ποταμός έχει χαρακτηριστεί ως ο πιό απειλούμενος ποταμός των ΗΠΑ για το 2013.

Δείτε τη λίστα των περισσότερο απειλούμενων ποταμών των ΗΠΑ για το 2013.