Απομoνωμένες φυλές

Μιά απομονωμένη φυλή του Περού, οι Mashco-Piro, εθεάθησαν τουλάχιστον 3 διαδοχικές φορές , στις όχθες του ποταμού Madre del Dios στο Νοτιοανατολικό Περού. Κατεβαίνουν στον ποταμό για να συλλέξουν αυγά χελώνας. Βιντεοσκοπήθηκαν από κατοίκους της τοπικής κοινότητας Yine. Οι Mashco-Piro ανήκουν σε  νομαδική φυλή που ζεί απομονωμένη στο δάσος και περιστασιακά έρχονται σε επαφή με κατοίκους της κοινότητας Yine, με τους οποίους μιλούν παρόμοια διάλεκτο. Τον Ιούνιο του 2013 ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός- περίπου 100 άτομα- εθεάθησαν στις όχθες του ποταμού. Οι τοπικές αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως. Προσέφεραν στους Mashco-Piro μπανάνες και άλλα αντικείμενα και μετά από λίγο οι ιθαγενείς απομακρύνθηκαν. Στις 22 Αυγούστου το Newscientist ανέβασε στο youtube το παρακάτω βίντεο το οποίο αποτελεί την πλησιέστερη καταγραφή, σε κάμερα, των ιθαγενών αυτών.

 

Υπολογίζεται πως σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 απομονωμένες φυλές σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την οργάνωση survivalinternational.org που εδρεύει στο Λονδίνο. Η Βραζιλιανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει 77 τέτοιες φυλές με αεροφωτογραφίες και πληροφορίες που έχει συλλέξει από κοινότητες Ιθαγενών που ζούν σε περιοχές που γειτονεύουν με  αυτές τις απομονωμένες φυλές. Πιστεύεται πως πρέπει να υπάρχουν 15 ακόμα απομονωμένες φυλές στο Περού, μερικές ακόμα σε άλλες χώρες της Αμαζονίας, 2 φυλές στα νησιά Andaman στον Ινδικό ωκεανό και μερικές δεκάδες στα δάση της Παπούα-Ν. Γουϊνέας, στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ινδονησίας.

Οι απομονωμένες φυλές έχουν πολύ μικρή επαφή με τον έξω κόσμο. Οι περισσότερες έχουν επιλέξει την απομόνωση εξ' αιτίας δυσάρεστων εμπειριών του παρελθόντος. Οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι παράνομοι υλοτόμοι και οι έμποροι ναρκωτικών απειλούν τους ανθρώπους αυτών των φυλών υποχρεώνοντάς τους να καταφεύγουν ολοένα βαθύτερα στα δάση. Επίσης οι περισσότεροι άνθρωποι των φυλών αυτών, όταν έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο, απειλούνται από ασθένειες του αναπνευστικού, από τις οποίες και πεθαίνουν συνήθως, καθώς δεν έχουν τα κατάλληλα αντισώματα αλλά ούτε και την κατάλληλη φαρμακευτική υποστήριξη. Εξ'άλλου όσοι επιλέξουν να ενσωματωθούν σε κοινότητες του πολιτισμένου κόσμου, καθώς δεν έχουν δεξιότητες κατάλληλες για τη ζωή σε αστικό ή ημιαστικό περιβάλλον συνήθως καταλήγουν να ζουν στο περιθώριο των κοινωνιών αυτών.

Στο Περού υπάρχει προστατευτικός νόμος που απαγορεύει την επαφή με απομονωμένες φυλές. Επίσης τους παρέχει περιοχές-καταφύγια μέσα στις οποίες μπορούν να ζούν. Όμως οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι υλοτόμοι βρίσκουν τα γνωστά "παραθυράκια" που υπάρχουν στους νόμους και έτσι τους δημιουργούν προβλήματα. Προστατευτικοί νόμοι υπάρχουν επίσης και στη Βραζιλία όπου η επαφή με απομονωμένες φυλές επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει απειλή κατά της ζωής.

Πηγές: newscientist,survivalinternational.org