Αίμα στον Αμαζόνιο

 

Chico Mendes

 

"Στην αρχή πίστευα πως αγωνίζομαι για τα καουτσουκόδεντρα. Αργότερα νόμιζα πως αγωνίζομαι για τα δάση της Αμαζονίας. Τώρα έχω συνειδητοποιήσει πως αγωνίζομαι για  την ανθρωπότητα." Chico Mendes (1944-1988)

 

Η οργάνωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος "Global Witness", δημοσίευσε την περασμένη χρονιά μιά έκθεση που αναφέρει οτι ανάμεσα στα έτη 2002-2011 περισσότεροι από 300 ακτιβιστές για το περιβάλλον της Αμαζονίας, έχουν δολοφονηθεί στη Βραζιλία και πολύ λίγοι από τους υπεύθυνους βρέθηκαν και λογοδότησαν στη δικαιοσύνη. Η Βραζιλία παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών ακτιβιστών του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την έκθεση. Από το σύνολο των 711 δολοφονιών που διεπράχθησαν μεταξύ 2002-2011, οι 365 έγιναν στη Βραζιλία.

 

Μιά άλλη μη κυβερνητική οργάνωση η "Pastoral Land Commission" αναφέρει οτι 918 δολοφονίες διεπράχθησαν στη Βραζιλιάνικη Αμαζονία από το 1985 ως τον Απρίλη του 2011. (Δείτε εδώ τη σχετική δημοσίευση). Η ανεύρεση των ενόχων και οι δίκες έγιναν μόνο σε 27 απ' αυτές.

 

Από τη δολοφονία του Chico Mendes το 1988- ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν κτηματία, τον Darly Alves Da Silva, επειδή δεν τον άφησε να καταπατήσει κάποιες δασικές εκτάσεις που ο Mendes πέτυχε να αναγνωριστούν ως προστατευόμενες- εως τη δολοφονία του Jose Claudio Ribeira και της γυναίκας του Maria do Espirto Santo που συνέβη το 2011, ο κατάλογος των δολοφονημένων ακτιβιστών συνεχώς μεγαλώνει.

 

Παρ'όλο που η Βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πολλές φορές οτι θα θέσει τέρμα σ' αυτές τις δολοφονίες, η κατάσταση δεν δείχνει να αλλάζει.

 

"Σήμερα στη Βραζιλία φοβόμαστε δυστυχώς πως η περιβαλλοντική προστασία υποχωρεί έναντι των οικονομικών συμφερόντων της παράνομης υλοτομίας, των γαιοκτημόνων και των εξορύξεων. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αγροτικό lobby στο Βραζιλιάνικο κοινοβούλιο που πιέζει για μεταρρυθμίσεις για χάρη αυτών των συμφερόντων". Andrew Miller -  Συντονιστής της οργάνωσης "Amazon Watch".

 

Μπορεί, άραγε, η διεθνής κοινότητα να κάνει κάτι, πέρα από το να παρακολουθεί τα γεγονότα; Το δάσος της Αμαζονίας είναι υπόθεση όλων μας.

Πηγή: AlJazeera