Αμαζόνιος

Μάθετε για τον Αμαζόνιο από την wikipedia.


 

amazon_river_b


 

Το δάσος του Αμαζονίου είναι πολύτιμο, επειδή παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και επειδή μοιάζει με φυσικό φαρμακείο. Μέσα στα χιλιάδες είδη φυτών που διαθέτει, υπάρχουν πολλές ουσίες πολύτιμες για την παρασκευή φαρμάκων. Το χαρακτηριστικό αυτό μαζί με την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού της Βραζιλίας και την προσπάθεια μεγάλων εταιριών να εκμεταλλευτούν τον δασικό πλούτο έγινε αιτία των μεγάλων καταστροφών που υφίσταται τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες εκτάσεις του δάσους έχουν καταστραφεί για να ανοιχτούν δρόμοι. Ακόμα πολλές εταιρίες των αναπτυγμένων χωρών προμηθεύονται από την Αμαζονία φαρμακευτικές πρώτες ύλες, ξυλεία και πολύτιμα ορυκτά.

Στο πλούσιο δάσος του ζούνε σήμερα ελάχιστες φυλές Ινδιάνων που ωστόσο εξοντώνονται, εξ' αιτίας της καταστροφής του δάσους που τους συντηρεί. Ακόμα μιά από τις αιτίες εξαφάνισής τους είναι και οι αθένειες των λευκών στις οποίες δεν είναι συνηθισμένοι.

 Πηγή:(Βιβλίο Γεωγραφίας Α' Γυμνασίου-Καραμπάτση, Κλώναρη, Κουτσόπουλος, Μαράκη, Τσουνάκος)

 

Στον Αμαζόνιο ζούνε πολλά είδη φυτών και ζώων όπως τα τεράστια ψάρια Αραπάϊμα (6μ. μήκος), τα φίδια Ανακόντα που μπορούν να φτάσουν έως και τα 15 μέτρα μήκος και το ροζ δελφίνι Boto που ζεί στα θολά νερά.

Μάθετε για τα γιγάντια Αραπάϊμα του Αμαζονίου, τα γνωστά ως pirarucu.

 

Δείτε πόσο κοφτερά είναι τα δόντια ενός πιράνχα. Μπορούν να κόψουν ατσάλινο καλώδιο ή καλώδιο από κέβλαρ.

 

Δείτε ένα ανακόντα να επιτίθεται στο θύμα του.

Δείτε για τα δελφίνια Μπότο που ζούν στον Αμαζόνιο και τους κινδύνους που τα απειλούν.

Τέλος ακούστε με προσοχή τι έχει να σας πει αυτός ο όμορφος παπαγάλος του Αμαζονίου.

Μάθετε για τον τρόπο ζωής των Ινδιάνων Κάαπορ που προσπαθούν να ζήσουν στα δάση του Αμαζονίου. Δείτε πώς οι εταιρίες ξυλείας εισέβαλαν στο χώρο τους και τους έδιωξαν από τη Γη τους. Μετά από διαμαρτυρία τους στον τοπικό κυβερνήτη ξαναπήραν πίσω το χωριό τους και προσπαθούν να ζήσουν σ' ένα δάσος που συνεχώς συρρικνώνεται.

world Party Αμαζόνιος 1

 

World Party Αμαζόνιος 2