Οι φυσαλίδες μεθανίου

 

Κατά τη διάρκεια του ασυνήθιστα ζεστού καλοκαιριού που διανύουμε, οι επιστήμονες στη Σιβηρία, έπεσαν πάνω σε δεκαπέντε απ’ αυτά τα ανάλαφρα στρώματα χόρτου. Σύμφωνα με τους SiberianTimes, κάτω από το στρώμα χόρτου υπάρχει φυσαλίδα μεθανίου προερχόμενη από την τήξη των αιώνιων πάγων της Σιβηρίας, εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες όμως που μελετούν την τήξη των πάγων, ισχυρίζονται πως πρόκειται μάλλον για φυσαλίδα νερού παρά για φυσαλίδα μεθανίου.

Σύμφωνα με τον Kevin Shaefer, ερευνητή στο Εθνικό κέντρο χιονιού και πάγου των Η.Π.Α. : «Πρόκειται για ένα χαλί βλάστησης πάνω σε νερό.» Ο ίδιος έχει συναντήσει παρόμοια μπαλώματα του εδάφους διεξάγοντας έρευνες στο Barrow της Αλάσκας. Όπως λέει: «Πραγματοποιούσαμε κάποια έρευνα και ξαφνικά βρεθήκαμε να αναπηδούμε όπως πάνω σε ένα στρώμα νερού.».

Στην πραγματικότητα, αυτές οι δεξαμενές νερού υπάρχουν λόγω των μοναδικών συνθηκών του εδάφους στην Αρκτική. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ανώτερα στρώματα του εδάφους λιώνουν, αλλά το παγωμένο μόνιμο στρώμα του πάγου παραμένει κάτω, μόνιμο και αδιαπέραστο. «Λειτουργεί σαν κουβάς που γεμίζει με νερό. Είναι γενικά πολύ υγρό» λέει ο Schaefer. Δεξαμενές νερού μπορεί να δημιουργηθούν κάτω από αυτό που μοιάζει με στέρεο έδαφος. "Είναι κοινό», λέει ο Vladimir Romanovsky, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο Fairbanks της Αλάσκα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στους Times της Σιβηρίας δείχνουν πως υπήρξε διαρροή νερού μόλις οι επιστήμονες τρύπησαν το μπάλωμα. Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς. Όταν ο πάγος  λιώνει στη Σιβηρία, το νεκρό γρασίδι και λοιπά οργανικά υλικά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Μικρόβια – αποικοδομητές,  που τρώνε αυτήν την νεκρή οργανική ύλη, τη μετατρέπουν σε διοξείδιο του άνθρακα (αν υπάρχει οξυγόνο) ή σε μεθάνιο (αν δεν υπάρχει οξυγόνο, όπως όταν καλύπτεται από νερό).

Επίσης, νέοι κρατήρες εμφανίστηκαν στην τούνδρα της Σιβηρίας. Οι επιστήμονες υποψιάζονται πως οι υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν μεγάλες ποσότητες πάγου επιτρέποντας έτσι σε,  παγιδευμένο σε υπόγειους θόλους, μεθάνιο να διαφύγει. Αυτοί οι θόλοι μεθανίου δημιουργήθηκαν από μικρόβια που ζούσαν εκατομμύρια χρόνια πριν, παγιδευμένα κάτω από τους μόνιμους πάγους μέχρι σήμερα.  Η κλιματική αλλαγή πρέπει να παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του φαινομένου. Πρέπει να μας ανησυχεί διότι κάτω από τους μόνιμους πάγους υπάρχουν παγιδευμένες μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Αν εξ’ αιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη, θα επιταχυνθεί το λιώσιμο των μόνιμων πάγων, οι οποίοι διατηρούν τη νεκρή οργανική ύλη σαν ένα τεράστιο ψυγείο. Μόλις τα μικρόβια – αποικοδομητές μεταβολίσουν την αποψυγμένη νεκρή ύλη θα εκπέμψουν διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, τα οποία ως αέρια του θερμοκηπίου θα επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πρόκειται για το «Σύνδρομο του δραπέτη» όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες.

Όσοι λοιπόν ανησυχήσατε βλέποντας το κινούμενο γρασίδι του βίντεο, καλύτερα θα κάνετε να αρχίσετε να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: wired.com