Ατομικό αεροσκάφος

Μια νεοφυής (startup για να καταλαβαινόμαστε!) επιχείρηση που φιλοξενείται στον τεχνοβλαστό της Ευρωπαϊκής  Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), αναπτύσσει το πρώτο προσωπικό αεροσκάφος κατακόρυφης απο-προσ-γείωσης.

Το ηλεκτρικό διθέσιο αεροπλανάκι θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα κατηγορία απλούστερων, αθόρυβων και περισσότερο φιλικών στο περιβάλλον αεροπλάνων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από το 2018.

Η εταιρεία που το αναπτύσσει ονομάζεται "Lillium" και ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2015, από τέσσερις μηχανικούς και διδακτορικούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Δοκιμές έχουν γίνει ήδη με πρωτότυπα 25 κιλών και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο κατασκευής του πρώτου αεροσκάφους αυτής της κατηγορίας.

Για την προσ-απο-γείωση του Lillium χρειάζεται απλά ένας ανοιχτός χώρος διαστάσεων 15χ15 μέτρων. Ανήκει στην κατηγορία των ελαφριών διθέσιων σκαφών αναψυχής (Light Sport Aircraft). Ο πιλότος απαιτείται να έχει ελάχιστη εκπαίδευση 20 ωρών. Προορίζεται για πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο κάτω από καλές καιρικές συνθήκες και σε μη κορεσμένο εναέριο χώρο μέχρι ύψους 3 χιλιομέτρων.

 

Πηγή: ESA