Ηλεκτρική σκούπα διαστήματος

robot cleaner

Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία Διαστήματος (ESA) χρησιμοποιεί ρομπότ-σκούπες  προκειμένου να συλλέξει και να αναλύσει τα στρώματα σκόνης από την επιφάνεια δορυφόρων ή αστεροειδών. Αυτή η δουλειά η οποία είναι απλή στη γήινη βαρύτητα αποδεικνύεται  περίπλοκη σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας. Η χρήση τρυπανιού ή φτυαριού προκειμένου να συλλεχθεί η σκόνη θα ωθούσε απλά το όχημα προσεδάφισης μακριά από την επιφάνεια. (Δράση-Αντίδραση).

Το εικονιζόμενο πρωτότυπο μοντέλο,  χρησιμοποιεί  τρείς περιστρεφόμενες γύρω από τον άξονά τους σκούπες,  οι οποίες , επιπλέον,  κάνουν κύκλο και στο οριζόντιο επίπεδο, προκειμένου να συλλέξουν τη σκόνη στο δοχείο για ανάλυση. Σχεδιάστηκε να συλλέγει  100 g σκόνης σε 20 δευτερόλεπτα.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ρομπότ έγιναν από την Ισπανική εταιρεία Added Value Solutions. Το μηχάνημα μετράει την απόσταση που έχουν οι βούρτσες από την επιφάνεια του εδάφους και κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Αφού συλλέξει τη σκόνη την προωθεί σε ένα δοχείο ερμητικά σφραγισμένο για ανάλυση.

Θα δοκιμαστεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας  με τα αεροσκάφη παραβολικής τροχιάς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, αργότερα μέσα στον μήνα Απρίλιο,  με  90 περιόδους  μικροβαρύτητας, διάρκειας 20 δευτερολέπτων η καθεμία.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών των παραβολικών πτήσεων, το ρομπότ θα συλλέξει σωματίδια σκόνης των οποίων το μέγεθος θα ποικίλλει από 0,001 χιλιοστά μέχρι 3 εκατοστά. Τα δείγματα θα αναλύονται στο τέλος κάθε μέρας και μια κάμερα θα καταγράφει την πρόοδο ετσι ώστε  οι χειριστές να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες διορθωτικές ρυθμίσεις μεταξύ των περιόδων μικροβαρύτητας. Με αυτόν τον τρόπο οι μηχανικοί  έχουν την δυνατότητα να τελειοποιήσουν βασικές παραμέτρους όπως την ταχύτητα, το βάθος της βούρτσας και τη διάρκεια της δειγματοληψίας.

Πηγή: http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2016/04/Asteroid_cleaner