Διαστημικό αναβατώριο

Μιά Αμερικανική εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας με την επωνυμία "LiftPort Group" δηλώνει πως έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει ένα σεληνιακό διαστημικό αναβατώριο μέσα σε μιά δεκαετία. Το σεληνιακό διαστημικό αναβατώριο είναι ένα καλώδιο που ξεκινώντας από την επιφάνεια της Σελήνης θα εκτείνεται στο διάστημα. Η ιδέα των διαστημικών αναβατωρίων επιτρέπει τη μεταφορά κατά  μήκος ενός καλωδίου, από την επιφάνεια ενός πλανήτη κατευθείαν στο διάστημα χωρίς την χρήση πυραύλων.

Το καλώδιο θα παραμένει διαρκώς τεντωμένο εξ' αιτίας δύο ανταγωνιστικών μεταξύ τους δυνάμεων: της βαρυτικής δύναμης και της φυγόκεντρης δύναμης. Ο ιδρυτής της εταιρείας Michael Laine, πρώην ερευνητής της NASA, ισχυρίζεται πως ενώ ακόμα δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί  ενα αναβατώριο από την επιφάνεια της Γης, είναι δυνατόν αυτό να γίνει από την επιφάνεια της Σελήνης. "Μπορούμε να το κατασκευάσουμε με την υπάρχουσα τεχνολογία μέσα σε μιά δεκαετία" δηλώνει ο Laine. Για το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια ανεύρεσης χορηγών μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα Kickstarter. Αυτή η καμπάνια θα διαρκέσει μέχρι την 13η του Σεπτέμβρη. Στόχος της είναι να καλύψει το απαιτούμενο ποσό για τη χρηματοδότηση της πρώτης δοκιμής: Την κατασκευή ενός δοκιμαστικού αναβατωρίου ύψους 2 χιλιομέτρων από την Γήινη επιφάνεια. Η εκτίμηση κόστους για όλο το σχέδιο είναι 3 εκατομμύρια δολλάρια.

Η ιδέα των διαστημικών αναβατωρίων προέρχεται από το γνωστό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με τίτλο: "Τα θεμέλια του Παραδείσου" του Άρθουρ Κλάρκ που εκδόθηκε το 1979. Παρέμενε ως ιδέα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία για την κατασκευή ενός τόσο ανθεκτικού καλωδίου. Σήμερα η ιδέα έχει περάσει στον χώρο της εφαρμοσμένης επιστήμης μετά την ανακάλυψη των νανοσωλήνων άνθρακα. Έτσι εκτός από την πραναφερθείσα εταιρεία υπάρχουν και άλλες που ασχολούνται με την έρευνα πάνω στα διαστημικά αναβατώρια:

Η Laser Motive στο Seattle των ΗΠΑ που κέρδισε στον διαγωνισμό "Space Elevator Games"  που διοργάνωσε η NASA το 2009 και

Η Ιαπωνική Obayshi Corp.  που έχει στόχο την επίτευξη μεταφοράς αγαθών και επιβατών με διαστημικό αναβατώριο ως το 2050.

Η LiftPort πάντως είναι η μόνη που υπόσχεται να το επιτύχει μέσα σε μιά δεκαετία. Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια ή απλώς για μιά ακόμα "φούσκα" στο χρηματιστήριο εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας.


Πηγή: http://rt.com/news/lunar-space-elevator-2020-646/