Ρομποναύτης

Στις 24 Φεβρουαρίου 2011 η ΝΑΣΑ εκτόξευσε στο διάστημα το πρώτο ανθρωπόμορφο ρομπότ. Ο Ρομποναύτης 2 (R2B) έγινε μόνιμος κάτοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αν και ακόμη παραμένει πακεταρισμένος στο εργαστήριο Destiny του σταθμού.

Για την κατασκευή του συνεργάστηκαν  η NASA, η General Motors και οι μηχανικοί της Oceaneering Space Systems. Ζυγίζει περίπου 136 κιλά και έχει ύψος περίπου ένα μέτρο. Είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο και επινικελωμένα ανθρακονήματα. Ανάμεσα στους 40 αισθητήρες που χρησιμοποιεί για να ανιχνεύει το περιβάλλον του υπάρχουν και 4 κάμερες ορατού φωτός που υπάρχουν στο κεφάλι του στην περιοχή των ματιών του. Μια πέμπτη κάμερα υπερύθρων στο στόμα του  χρησιμεύει για να έχει αντίληψη του βάθους. 38 μικροεπεξεργαστές τοποθετημένοι στο στομάχι του επεξεργάζονται τις εντολές που αποστέλλονται στα επιδέξια χέρια του και στα δάκτυλά του. Αποτελείται από σώμα, κεφάλι και χέρια. Μελλοντικά, αν η δοκιμαστική λειτουργία του στο σταθμό αποδειχθεί επιτυχής, θα προστεθούν πόδια και επέκταση λογισμικού ώστε να εξυπηρετεί τις επικοινωνίες και τους μετεωρολογικούς δορυφόρους ή ακόμα να μπορεί να διερευνήσει αστεροειδείς, κομήτες ή και τα φεγγάρια του Άρη. Μέχρι τότε θα εκτελεί εργασίες ρουτίνας στο σταθμό ή επικίνδυνες εξωτερικές εργασίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των αστροναυτών.

r2-sleepr
http://robonaut.jsc.nasa.gov/iss/#issmission

Οι αρχικές εργασίες κατασκευής ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ ξεκίνησαν το 1997. Η πρώτη εκδοχή του ρομπότ ήταν ο ρομποναύτης R1. Λόγω έλλειψης κονδυλίων ο ρομποναύτης R1 δεν βγήκε ποτέ από το εργαστήριο. Το 2007 η General Motors αναβίωσε το πρόγραμμα και έτσι σήμερα έχουμε σε τροχιά τον πιο ικανό και επιδέξιο ρομποναύτη R2.

Πηγή:http://www.guardian.co.uk/science/2010/nov/02/robonaut-2-international-space-station

Δείτε μια μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων του.