Για ψύλλου πήδημα...

flea

Η  φράση που δηλώνει οτι κάτι γίνεται για  "ασήμαντη αφορμή" είναι γνωστή σε όλους. Πόσο γνωστό όμως είναι οτι οι επιστήμονες εδώ και αιώνες ασχολούνται με το πήδημα του ψύλλου;

Πατήστε τον παρακάτω δεσμό για ψύλλου πήδημα.

Πηγή: nyt

Ήδη από το μακρινό 1664, ο γνωστός φυσικός Robert Hooke έβαλε για πρώτη φορά έναν ψύλλο κάτω από το μικροσκόπιο. Θεωρούσε οτι το άπτερο έντομο χρησιμοποιούσε την δύναμη των έξι ποδιών του για να σηκωθεί στον αέρα. Δεδομένου οτι ένας ψύλλος για να εκσφενδονιστεί στον αέρα χρειάζεται μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, αυτή ήταν μια τεράστια εικασία για τον γνωστό φυσικό. Χρειάστηκε να περάσουν τρείς αιώνες μέχρι οι επιστήμονες να συγκεντρώσουν τα πρώτα δεδομένα για το άλμα του ψύλλου. Έτσι το 1960 ο Eric Lucey, ένας βιολόγος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, φωτογράφισε για πρώτη φορά το άλμα του ψύλλου με την πιό εξελιγμένη κάμερα της εποχής εκείνης, των χιλίων καρέ το δευτερόλεπτο. Κατόπιν έδειξε το φιλμ στον Henry Bennet-Clark, έναν ειδικό εντομολόγο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εκείνος συνειδητοποίησε οτι ο ψύλλος στην προσπάθειά του να κάνει το άλμα παρήγαγε εκατό φορές μεγαλύτερη ισχύ από αυτήν που θα  μπορούσαν να του χορηγήσουν πραγματικά οι μύες του. Παρατήρησε οτι λίγο πριν την αναπήδηση κάμπτει το πιό στενό τμήμα των τελευταίων προς το σώμα ποδιών του, για ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Όταν τεμάχισε το έντομο παρατήρησε οτι οι μύες των ποδιών συνδέονταν με μαξιλαράκια μιας ελαστικής πρωτείνης που λεγόταν resilin. Έτσι το 1967 ο Bennet-Clark πρότεινε οτι οι ψύλλοι αποθηκεύουν ενέργεια  σε ιστούς που λειτουργούν σαν ελατήρια, απελευθερώνοντας κατόπιν την ενέργεια αυτή. Η Miriam Rothchild, το 1972 υποστήριξε οτι ο ψύλλος πετύχαινε το άλμα του χρησιμοποιώντας μιά άρθρωση που έμοιαζε με το γόνατο. Ο Bennet-Clark αντίθετα υποστήριζε οτι ο ψύλλος ωθείται από ένα τμήμα στο τέλος του ποδιού, τον ταρσό.

Σήμερα με τεχνικές του 21ου αιώνα οι επιστήμονες τείνουν να δικαιώσουν τον Bennet-Clark. Μετά από κινηματογράφηση 51 αλμάτων με κάμερα υπερυψυλής ταχύτητας και ανάλυσή τους από υπολογιστές με ειδικούς μαθηματικούς αλγόριθμους, οι καθηγητές Sutton-Burrows του πανεπιστημίου του Cambridge επιβεβαίωσαν την υπόθεση του Bennet-Clark.

Μέσα από τη μελέτη της φυσιολογίας των αλμάτων του ψύλλου, οι επιστήμονες θα διδαχθούν τον τρόπο που θα κατασκευάζουν στο μέλλον, ρομπότ που θα μπορούν να κάνουν το ίδιο, σε σκληρές επιφάνειες.