Απεικόνιση της διπλής έλικας

Το 1952 ένας τελειόφοιτος φοιτητής του King's College στο Λονδίνο, ο Raymond Gosling, κατάφερε να απεικονίσει για πρώτη φορά την άγνωστη μέχρι τότε  δομή του DNA, μέσω μιάς απεικονιστικής τεχνικής που λεγόταν κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ. Στην ιστορική αυτή φωτογραφία δόθηκε η κωδική ονομασία photo 51 και αποτέλεσε το κρισιμότερο στοιχείο πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι έρευνες για την ανακάλυψη της διπλής έλικας. Ο Raymond Gosling δούλευε κάτω από την επίβλεψη της καθηγήτριάς του Rosalind Franklin η οποία ερευνούσε για χρόνια τη δομή του DNA. Η φωτογραφία αυτή δόθηκε στην ανταγωνιστική επιστημονική ομάδα των Francis Crick  και James Watson του εργαστηρίου Cavendish του Παν/μίου Cambridge και μετά από λίγο εκείνοι, πρώτοι, κατάφεραν να φτιάξουν το πρώτο σταθερό μοντέλο της διπλής έλικας και να λύσουν το μυστήριο της δομής του DNA. Κέρδισαν γι' αυτήν την επιτυχία τους το 1962 το βραβείο Nobel. Μια διάκριση που δεν μπορούσε να μοιραστεί η Franklin μαζί τους αφού είχε πεθάνει το 1958.

 

photo51

Από τότε οι προσπάθειες λεπτομερέστερης απεικόνισης της διπλής έλικας του DNA συνεχίστηκαν από πολλούς επιστήμονες σε πολλά πανεπιστήμια. Βοήθησε πολύ σε αυτές τις προσπάθειες η ανακάλυψη του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σήραγγας.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0039602803007945

Σήμερα η εξέλιξη της νανοτεχνολογίας, με τις νανοδομές πυριτίου, πρόσθεσε ένα ακόμα εξελιγμένο εργαλείο στην εργαλειοθήκη των επιστημόνων. Ο Enzo di Fabrizio από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκόπιο κατάφερε να πάρει μιά οπτική απεικόνιση της διπλής έλικας. Χρησιμοποίησε νανοπυλώνες πυριτίου και τοποθέτησε ανάμεσά τους την αλυσίδα του DNA. Κατόπιν εκτόξευσε με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δέσμες ηλεκτρονίων οι οποίες αναπηδούσαν ανάμεσα στους πυλώνες πυριτίου και τα συστατικά της αλυσίδας. Από την εκπεμπόμενη ενέργεια έφτιαξε την παρακάτω φωτογραφία που αποτελεί την πιo λεπτομερή οπτική καταγραφή της διπλής έλικας μέχρι σήμερα.

 

D_helix

 

Η φωτογραφία και η εργασία του di Fabrizio δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική εφημερίδα: Nano Letters