TDR-Φυματίωση

Η φυματίωση είναι μιά παλιά ασθένεια που πολλοί  πιστεύουν οτι έχει  εξοριστεί στις φτωχογειτονιές του αποκαλούμενου "Τρίτου κόσμου" και δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τις αναπτυγμένες δυτικές χώρες. Η πραγματικότητα είναι πως η ασθένεια αυτή παραμένει η πιο θανατηφόρα στον κόσμο, σκοτώνοντας π.χ. μόνο μέσα στο 2011, 1,4 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Ο ένας στους τρείς ανθρώπους σήμερα είναι φορέας του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης (μυκοβακτηρίδιο του Koch).

"Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν είσαι φτωχός έχεις περισσότερες πιθανότητες να έχεις φυματίωση. Καθώς όμως αυτή είναι μιά αθένεια που μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αέρα, όταν κάπου υπάρχει φυματίωση τότε υπάρχει παντού φυματίωση." λέει ο Dr. Peter Small του ιδρύματος Melinda and Bill Gates.

Μόλις το μυκοβακτηρίδιο εισέλθει στον οργανισμό, το αμυντικό σύστημα ενεργοποιείται ώστε να το εμποδίσει να πολλαπλασιαστεί. Έτσι κάποιος μπορεί να είναι φορέας της φυματίωσης για μήνες, χρόνια ή και γιά όλη του τη ζωή, χωρίς ποτέ να εκδηλώσει την ασθένεια. Το έντονο άγχος, η κακή διατροφή, η μόλυνση από άλλους επικίνδυνους ιούς όπως αυτός του AIDS (HIV), αποτελούν αιτίες εκκίνησης του πολλαπλασιασμού του μυκοβακτηριδίου και προκαλούν τη νόσο στον άνθρωπο, που εκδηλώνεται κυρίως στους πνεύμονες. Κατόπιν διαδίδεται σε όλο τον οργανισμό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αν ο αθενής μείνει χωρίς φροντίδα, χάνει βάρος, υποφέρει από ρίγη και πυρετό και τελικά καταλήγει, έχοντας στο μεταξύ μολύνει τουλάχιστον 15 άλλους ανθρώπους.

Τα τελευταία 40 χρόνια χρησιμοποιούνται τα ίδια φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Π.Ο.Υ. (WHO) στους ασθενείς χορηγείται ένα πρώτο κοκτέηλ φαρμάκων για έξι μήνες. Αν ο ασθενής δεν ανταποκριθεί στη θεραπεία τότε ξεκινά ένας δεύτερος επιθετικότερος γύρος θεραπείας που κρατά δύο χρόνια και περιλαμβάνει συνδυασμό χαπιών και ενέσεων. Τι γίνεται όμως αν ο οργανισμός δεν ανταποκριθεί σε αυτό τον δεύτερο γύρο θεραπείας;

Στο νοσοκομείο Hinduja Hospital της Βομβάης, στην Ινδία, ο Dr. Zarir Udwadia και οι συνεργάτες του ήρθαν αντιμέτωποι με πολλά περιστατικά ασθενών, των οποίων οι εργαστηριακές εξετάσεις, έδειξαν ανθεκτικότητα του μυκοβακτηριδίου και στα 12 φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ασθένειας. Ισχυρίζονται πως είμαστε αντιμέτωποι με μιά νέα γενιά του μυκοβακτηριδίου που παρουσιάζει πλήρη φαρμακευτική ανθεκτικότητα. Ονόμασαν τη γενιά αυτή TDR (Tottaly Drug Resistant).

Η Ινδική κυβέρνηση, όμως,  αμφισβήτησε τα συμπεράσματά τους, εγείροντας ερωτηματικά για την εγκυρότητα των εργαστηριακών τους αναλύσεων. Ο Π.Ο.Υ αρνείται να υιοθετήσει τον όρο TDR λέγοντας πως οι ασθενείς μπορεί να ανταποκριθούν σε κάποια μελλοντική θεραπεία με νέα φάρμακα που τυχόν κυκλοφορήσουν. Όμως οι εργαζόμενοι στα Ινδικά νοσοκομεία ισχυρίζονται πως τα ανθεκτικά αυτά μυκοβακτηρίδια εξαπλώνονται σε όλη την Ινδία. Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει τα περιστατικά αυτά σε περίπου 66.000 σε όλον τον κόσμο. Οι πραγματικοί αριθμοί όμως πρέπει να είναι υψηλότεροι καθώς σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λάθος διάγνωση καθώς οι γιατροί μπερδεύουν αυτά τα περιστατικά με τύφο ή ελονοσία. Αυτό δημιουργεί ακόμα εντονότερο πρόβλημα, καθώς αν δοθούν στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το TDR μυκοβακτηρίδιο λάθος φάρμακα, ισχυροποιούν την ανθεκτικότητα του μυκοβακτηριδίου. (Για να καταλάβεις πώς επηρεάζουν τα φάρμακα, την ανθεκτικότητα των βακτηρίων δες εδώ).

"Πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημά τους. Τρέχουν από τον Αννα στον Καϊάφα αναζητώντας θεραπεία, όμως τα φάρμακα είτε είναι σε έλλειψη είτε δεν είναι προσβάσιμα. Και έχω δεί ολόκληρες οικογένειες να καταστρέφονται, να αφανίζονται οικονομικά πουλώντας τα λίγα πουλερικά που κατέχουν, τα κοσμήματά τους και όλη τους την περιουσία σε μιά απέλπιδα προσπάθεια να θεραπευτούν από αυτήν την ανθεκτική φυματίωση" λέει ο Dr. Udwadia.

Αξίζει να δείτε το σχετικό βίντεο από το Al Jazeera που αποτέλεσε και την πηγή αυτού του άρθρου.