Ανθεκτική ελονοσία

Μετά την ανθεκτική φυματίωση (TDR-Tuberculosis) για την οποία γράφαμε σε παλιότερο άρθρο, ένα νέο στέλεχος, της ελονοσίας αυτή τη φορά, έρχεται να ανησυχήσει τους επιστήμονες. Πρόκειται για ένα παράσιτο ελονοσίας, το οποίο παρουσιάζει ανθεκτικότητα στο φάρμακο αρτεμισινίνη. Η αρτεμισινίνη είναι η δραστική ουσία του εκχυλίσματος του φυτού αρτεμισία. Το φάρμακο ανακαλύφθηκε από τους Κινέζους του απελευθερωτικού στρατού του Μάο, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Έγινε φάρμακο πρώτης γραμμής για την  ελονοσία,  το 2006. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δεν προτείνει τη χρήση μόνης της αρτεμισινίνης ως φαρμάκου, επειδή παρατηρήθηκε ότι τα παράσιτα της ελονοσίας αναπτύσσουν ανθεκτικότητα απέναντί της. Στη θέση της προτείνει τη χορήγηση ημισυνθετικών παραγώγων της, σε συνδυασμό με άλλα συνθετικά ανθελονοσιακά φάρμακα, ένα θεραπευτικό σχήμα ευρύτερα γνωστό ως συνδυαστική θεραπεία αρτεμισινίνης (artemisinin combination therapy, ACT). Το νέο παράσιτο παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ACT θεραπεία. Είναι υπεύθυνο για το 80% περίπου, των κρουσμάτων ελονοσίας που έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές κοντά στα σύνορα Ταϊλάνδης - Βιρμανίας.

Οι επιστήμονες που ερευνούν την ελονοσία στο ερευνητικό κέντρο SMRU, στα σύνορα Ταϊλάνδης - Βιρμανίας, φοβούνται, πως αν δεν κάνουμε, γρήγορα, κάτι γι' αυτό το ανθεκτικό παράσιτο,  θα περάσει στην Ινδία και μετά στην Αφρική όπου και παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας παγκοσμίως.Στο παρελθόν, έχει παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο άλλες δύο φορές. Φάρμακα που αποτελούσαν λύση για την ασθένεια, η χλωροκίνη και το Fansidar (Sulfadoxine-pyrimethamine), "αχρηστεύτηκαν" από την ξαφνική εξάπλωση ανθεκτικών παρασίτων. Τώρα οι επιστήμονες φοβούνται πως βρισκόμαστε στην τρίτη επανάληψη του φαινομένου. Μόνο που τώρα δεν υπάρχει θεραπεία για να αντικαταστήσει την ACT.

Προκειμένου λοιπόν να προλάβει την εξάπλωση του ανθεκτικού παρασίτου, το S.M.R.U. θα εγκαταστήσει αυτό το καλοκαίρι, 800 υγειονομικούς σταθμούς στη Βιρμανία. Εκεί δεν θα περιθάλπουν μόνο όσους έχουν νοσήσει, αλλά θα χορηγούν προληπτικά θεραπεία, σε ολόκληρο τον πληθυσμό χωριών, στα οποία θα παρουσιάζεται υψηλό ποσοστό κρουσμάτων. Η όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ανθεκτικού παρασίτου, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει 3 με 4 χρόνια πριν, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Τώρα, ίσως να είναι πολυ αργά.

Πηγή: http://www.theguardian.com/society/2014/jun/05/new-wave-drug-resistant-malaria-burma

Video: http://www.shoklo-unit.com/