Βακτήρια

Μάθετε για τα βακτήρια από την wikipedia.

Υπάρχουν βακτήρια αβλαβή για τον οργανισμό μας αλλά και βακτήρια χρήσιμα. Αυτά που φιλοξενούνται στο παχύ μας έντερο για παράδειγμα είναι χρήσιμα βακτήρια διότι παράγουν τη βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη στην πήξη του αίματος.

Τα βλαβερά βακτήρια ενεργούν με δύο τρόπους:

Είτε άμεσα καταστρέφοντας τους ιστούς μας

Είτε έμμεσα, παράγοντας τις  τοξίνες.

Η τερηδόνα των δοντιών οφείλεται στα βακτήρια που ζουν στο στόµα. Τρέφονται µε υπολείµµατα τροφής και παράγουν οξέα που καταστρέφουν την αδαµαντίνη και την οδοντίνη. Η τερηδόνα προχωρεί στον πολφό όπου υπάρχουν νεύρα και προκαλεί πόνο.
Η ουλίτιδα προκαλείται από βακτήρια που συγκεντρώνονται ανάµεσα στα δόντια και στα ούλα. Για πρόληψη των πιο πάνω παθήσεων τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται µετά από κάθε γεύµα και να γίνονται τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό. Δείτε το σχετικό βίντεο για την υγιεινή των δοντιών.

Η μασχαλιαία οσμή οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων στις εκκρίσεις των αποκρινών αδένων. Όταν οι εκκρίσεις αυτές συλλεχθούν ασηπτικά, τότε διαπιστώνεται ότι είναι άοσμες και ότι αποκτούν οσμή μόνο μετά την ανάπτυξη βακτηρίων.

Επίσης και ο τέτανος είναι μιά αθένεια που προκαλείται από βακτήρια.

Τεράστια ποσά πληροφορίας, κωδικοποιημένα στα «γράμματα» του DNA, θα μπορούσαν να αποθηκεύονται σε καλλιέργειες βακτηρίων, διαπιστώνουν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ. Υπολογίζουν μάλιστα ότι όλες οι μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου θα μπορούσαν να χωρέσουν σε έναν σβόλο μικροβίων σε μέγεθος μπιζελιού. Επιπλέον, όμως, το πειραματικό αποθηκευτικό μέσο είναι αυτοαναπαραγόμενο και απρόσβλητο από τους συμβατικούς χάκερ. Διαβάστε το σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα του Discovery.

Βακτήρια και αντιβίωση

Πολλά στελέχη βακτηρίων καταφέρνουν να αποκτήσουν αντιστάσεις στα αντιβιοτικά με εκπληκτική ταχύτητα. Μαθαίνουν άραγε τα βακτήρια πώς να αντιμετωπίζουν τα αντιβιοτικά; Το να ισχυριζόμαστε οτι τα βακτήρια έχουν ευφυία προκαλεί σύγχυση και δεν διευκολύνει, αυτός ο ισχυρισμός, τον ασθενή να κατανοήσει γιατί πρέπει να ολοκληρώνει τη θεραπεία του με την αντιβίωση. Ακόμη και αν υπήρχαν ευφυή βακτήρια, σε τι επηρεάζει η πρόωρη διακοπή της θεραπείας την ικανότητα εκμάθησής τους;

Για να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά θα πρέπει να σκεφτούμε με όρους φυσικής επιλογής. Όπως όλα τα δηλητήρια, τα αντιβιοτικά εξαρτώνται από τη δοσολογία. Μια υπερβολικά υψηλή δόση θα σκοτώσει όλα τα βακτήρια, ενώ μιά ανεπαρκής δόση δεν θα σκοτώσει κανένα. Μιά ενδιάμεση δόση θα σκοτώσει ορισμένα, όχι όμως όλα. Αν υπάρχει μιά γενετική διαφοροποίηση μεταξύ των βακτηρίων, τέτοια που να κάνει ορισμένα να είναι πιό ευάλωτα στα αντιβιοτικά από άλλα, η ενδιάμεση δόση θα ευνοήσει άμεσα και επιλεκτικά τα γονίδια που καθιστούν ορισμένα από τα βακτήρια ανθεκτικά. Όταν ο γιατρός σας σας λέει να ολοκληρώσετε την αγωγή σας, το κάνει για να αυξήσει τις πιθανότητες να σκοτωθούν όλα τα βακτήρια και να αποφύγει την πιθανότητα να απομείνουν ανθεκτικά ή ημιανθεκτικά μεταλλαγμένα βακτήρια.

Πηγή:Το μεγαλύτερο θέαμα στη Γη. R. Dawkins Μετάφραση:Γ. Χρηστίδης Εκδόσεις Αβγό 2009