Πλησιάζει η κυριαρχία των μηχανών;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων, πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ μυστικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί από τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σκοπός του συνεδρίου ήταν "η θέσπιση ορίων στην έρευνα και στις εξελίξεις των έξυπνων μηχανών ώστε να μην χάσει τον έλεγχο η ανθρωπότητα". (Ελευθεροτυπία σελ.15 - Τρίτη 28 Ιουλίου 2009)

"Δεν αποκλείεται να μετατραπούμε σε κατοικίδια των υπολογιστών και να ζούμε σαν παραχαϊδεμένα σκυλάκια του καναπέ. Ευελπιστώ όμως, οτι θα καρατήσουμε υπό τον έλεγχό μας την δυνατότητα να τους βγάζουμε από την πρίζα όταν το θελήσουμε."

(Άρθουρ Κλάρκ - Από το βιβλίο "Η Φυσική του Ανέφικτου" Μίτσιο Κάκου Εκδόσεις ΑΒΓΟ)

 

"Τα Robots δεν μπορούν να ιεραρχήσουν τι είναι πιό σημαντικό.Αυτή είναι μιά από τις μεγαλύτερες αδυναμίες τους. Απλούστατα οι υπολογιστές δεν σκαμπάζουν."

Dr. Rosalind Picard Media Lab MIT-Από το βιβλίο "Η Φυσική του Ανέφικτου" Μίτσιο Κάκου Εκδόσεις ΑΒΓΟ)

 

 

Είναι άραγε δικαιολογημένη η ανησυχία των επιστημόνων για το μέλλον της ανθρωπότητας σε σχέση με τα Robots; Μήπως έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές τους και τα πράγματα δεν είναι ακόμη τόσο ανησυχητικά όπως πιστεύουν άλλοι;  Μήπως πάλι πίσω από αυτή την ξαφνική αισιοδοξία των επιστημόνων για τις τόσο ραγδαίες ανακαλύψεις στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, κρύβεται η αγωνία των διαφόρων εργαστηρίων για την εξασφάλιση κονδυλίων που είναι απαραίτητα για τη συνέχιση των ερευνών τους; Το σίγουρο είναι οτι μετά τους φόβους μας για την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την τρομοκρατία και την οικονομική κρίση, τώρα έρχεται να προστεθεί και ο φόβος από την κακή χρήση των Robots.

Δείτε βίντεο σχετικό με την εξέλιξη στο χώρο της ρομποτικής και πάρτε μιά γεύση από τις δυνατότητες των σύγχρονων ρομπότ.

Επειδή πιστεύουμε οτι ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι η άγνοια και η ημιμάθεια προτρέπουμε τους αναγνώστες του κειμένου αυτού να μάθουν περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και άρα για τις Γνωσιακές Επιστήμες. Παραθέτουμε ορισμένα βιβλία και παραπομπές στο διαδίκτυο.

Βιβλία 

Η Φυσική του Ανέφικτου Μίτσιο Κάκου Εκδόσεις ΑΒΓΟ

Το Γλωσσικό Ενστικτο Steven Pinker Εκδόσεις Κάτοπτρο

Τεχνητή Νοημοσύνη Βλαχάβας, Κεφαλάς, Βασιλειάδης, Κόκκορας, Σακελλαρίου Εκδ. Γκιούρδας

Ιστότοποι

http://www.popsci.com/scitech/article/2009-07/scientists-believe-our-robotic-killers-are-here

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=67654

 

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=141788

 

http://paroutsas.jmc.gr/glossol/kef4.htm

 

http://www.eetn.gr/greek/main_frame_page_gr.htm

 

http://www.mindstormsnxt.gr/category/id/1/