Ανταγωνισμός στο Διάστημα

Μεγάλος ανταγωνισμός στο Διάστημα μεταξύ Κίνας, Ινδίας και ΗΠΑ. Όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, η Ινδία εκτόξευσε, στις 5 Νοεμβρίου, τον δορυφόρο Mars orbiter με προορισμό τον πλανήτη Άρη. Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, ο Ινδικός Οργανισμός για την Εξερεύνηση του Διαστήματος, ανακοίνωσε πως ο πύραυλος που φέρει τον δορυφόρο, εγκατέλειψε με επιτυχία την τροχιά της Γης και συνεχίζει το ταξίδι του προς τον Κόκκινο Πλανήτη. Ενεργοποιώντας τους πυραύλους του για 20 λεπτά, κατόρθωσε να αναπτύξει την απαραίτητη ταχύτητα που του επέτρεψε να εγκαταλείψει το Γήινο βαρυτικό πεδίο. Αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Μαζί με τους Ινδούς πανηγυρίζουν και οι Κινέζοι. Αυτοί όμως για άλλο λόγο. Στις 7.30 μμ (ώρα Ελλάδας, 5.30 ώρα Γκρήνουϊτς) της Κυριακής 1/12, εκτόξευσαν με επιτυχία τον πύραυλο Long March 3B ο οποίος μεταφέρει το διαστημικό όχημα-αυτοκίνητο που φέρει την ονομασία Jade Rabbit με προορισμό την επιφάνεια της Σελήνης. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το διαστημικό κέντρο Xichang της Νοτιοδυτικής επαρχίας Sichuan. Η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά από την Κινεζική τηλεόραση. Αν όλα πάνε καλά, στα μέσα Δεκέμβρη, το όχημα θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη για να πραγματοποιήσει εδαφολογικές μελέτες και για να εξερευνήσει τους φυσικούς πόρους που κρύβονται κάτω από την επιφάνειά της.

Νωρίτερα, στις 18 Νοεμβρίου 2013, η Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) εκτόξευσε τον δορυφόρο Maven με προορισμό τον πλανήτη Άρη. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη το όχημα Curiosity που διεξάγει μελέτες της επιφάνειας του πλανήτη. Σκοπός του Maven είναι η μελέτη των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη, της ιονόσφαιράς του και των επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας στην Αρειανή ατμόσφαιρα. Αναμένεται να φτάσει στον Άρη στις 22 Σεπτεμβρίου 2014. Δείτε τον ιστότοπο του Αρειανού προγράμματος της NASA.

Πηγές: Guardian, Reuters