Ελεύθερη διαδικτυακή μάθηση

Μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ προσφέρουν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα, θέλοντας να δοκιμάσουν με ποιόν τρόπο τα γνωστικά πεδία που προσφέρουν στους κανονικούς φοιτητές τους θα μπορούσαν να προσφερθούν στο παγκόσμιο κοινό.

Τα πανεπιστήμια Harvard και M.I.T. δημιούργησαν μιά συμμαχία 60 εκατομμυρίων δολλαρίων μέσα από την οποία δημιουργήθηκε το edx, μιά πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης που προσφέρει δωρεάν μαθήματα μέσω διαδικτύου. Αυτά μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χωρίς προϋποθέσεις εγγραφής και -τουλάχιστον προς το παρόν- χωρίς κόστος.

Τα πρώτα μαθήματα που ήδη ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά συγκέντρωσαν περισσότερους μαθητές απ' όσοι είναι οι εν ζωή απόφοιτοι του M.I.T. Στην πραγματικότητα ο συνολικός αριθμός των μαθητών που παρακολούθησαν αυτά τα μαθήματα δεν απέχει πολύ απ' το συνολικό αριθμό όλων των αποφοίτων του M.I.T. από τον 19ο αιώνα.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν διαδραστικά εικονικά εργαστήρια, e-books, διαδικτυακές συζητήσεις και βιντεομαθήματα τα οποία είναι διαθέσιμα και για προβολή από φορητές συσκευές (tablets, smartphones,ipads,iphones). Θα έχουν την αυστηρότητα των μαθημάτων που προσφέρουν τα πανεπιστήμια αυτά και στους κανονικούς φοιτητές τους. Οι μαθητές που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τα μαθήματα θα λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης που όμως δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο πτυχίο οποιασδήποτε βαθμίδας του Πανεπιστημίου.

Αντίστοιχη πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης προσφέρουν και τα πανεπιστήμια Princeton, Stanford, Michigan και Penn με την επωνυμία coursera.

Η είσοδος αυτών των γιγάντων της εκπαίδευσης στην δωρεάν διαδικτυακή μάθηση δείχνει οτι αυτή τίθεται στο επίκεντρο. Αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με την ολοένα διογκούμενη χρήση των φορητών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Βέβαια σ' αυτό το εγχείρημα υπάρχουν και επιφυλάξεις."Είναι θετικό το γεγονός οτι ιδρύματα όπως το M.I.T. και το Harvard βάζουν πλάτη αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει βρεί πώς να αξιοποιήσει το διαδίκτυο για μιά σειρά μαθημάτων πανεπιστημιακού επιπέδου." λέει ο William Dutton καθηγητής διαδικτυακών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η απαίτηση για μαθήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διογκώνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι προφανές οτι δεν μπορεί αυτή να ικανοποιηθεί χτίζοντας νέα πανεπιστήμια. Η ανοιχτή ελεύθερη διαδικτυακή πρόισβαση είναι η απάντηση σε αυτή την ανάγκη. Αποτελεί πλέον ένα κίνημα που ήρθε για να μείνει.

Επισκεφτείτε το κέντρο εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή: BBC News.


Ο καθηγητής Peter Norvig του Πανεπιστημίου Stanford, δίδαξε το περασμένο φθινόπωρο, μέσω του coursera, 100.000 μαθητές. Στο παρακάτω βίντεο μοιράζεται αυτή την εμπειρία της διδασκαλίας σε μιά παγκόσμια "αίθουσα διδασκαλίας".