Κβαντική τηλεμεταφορά

 

Πηγή φωτογραφίας: scenery.cultural-china.com

Το ενδεχόμενο για τέλεια κρυπτογραφημένες δορυφορικές τηλεπικοινωνίες έγινε πιο πιθανό μετά το νέο παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής τηλεμεταφοράς που πέτυχαν Κινέζοι επιστήμονες.

Ομάδα ερευνητών από τη Σαγκάη μετέφερε φωτονική πληροφορία σε μιά απόσταση 97 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας κβαντική διεμπλοκή και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 16 χιλιομέτρων του 2010.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται ATP (Acquiring,Pointing,Tracking) για να μεταδώσουν πληροφορία κατά μήκος της λίμνης Qinghai που είναι η μεγαλύτερη της Κίνας. Βρίσκεται σε ύψος 3000 μέτρων και έτσι μείωσαν τις όποιες ατμοσφαιρικές διαταραχές λόγω καιρικών συνθηκών.

Χρησιμοποιώντας ένα laser ισχύος 1,3 watt και πανίσχυρα κυκλώματα οπτικής για να βελτιώσουν τη μετάδοση, ζεύγη συζευγμένων φωτονίων εμφανίστηκαν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Παρά τις απώλειες qubits εξ' αιτίας της διασποράς της δέσμης οι επιστήμονες πέτυχαν την τηλεμεταφορά 1171 φωτονίων σε 4 ώρες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο arXiv στις 9 Μαϊου 2012.

Διαβάστε για το παράδοξο EPR και την κβαντική διεμπλοκή εδώ.

Διαβάστε επιστημονικό άρθρο για την κβαντική κρυπτογραφία, που αποτελεί εφαρμογή της κβαντικής διεμπλοκής, εδώ.

Πηγή:http://www.theepochtimes.com/n2/science/photons-quantum-teleported-60-miles-across-lake-237708.html#.T7OL03d_hkg.twitter