Διαρροή πετρελαίου στη Νιγηρία

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 πως η εταιρεία Shell παραδέχτηκε οτι συνέβη μεγάλη διαρροή πετρελαίου στη χώρα. Πιστεύεται οτι είναι η μεγαλύτερη διαρροή που συνέβη εδώ και δέκα χρόνια. Περισσότερα από 40.000 βαρέλια αργού πετρελαίου διέρρευσαν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια μετάγγισης του πετρελαίου από μια πλωτή εξέδρα σε ένα τάνκερ 75 μίλια ανοιχτά των ακτών του Δέλτα του ποταμού Νίγηρα. Ολη η παραγωγή του τομέα  Bonga που δίνει 200.000 βαρέλια την ημέρα τέθηκε σε αναστολή. Εκπρόσωπος της Shell στη Νιγηρία ισχυρίστηκε πως διέρρευσε ποσότητα που ισοδυναμεί με κάτι λιγότερο από 40.000 βαρέλια και πως έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες εκτάκτου ανάγκης για τον έλεγχο της διαρροής. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα από το ανεξάρτητο σύστημα παρατήρησης Skytruth δείχνει οτι η διαρροή έχει μήκος 70 χιλιόμετρα και απλώνεται σε μια έκταση 923 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Shell_Nigeriawithpolygon

Εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Environmental Rights Action  αμφισβητεί τα στοιχεία που δίνει η Shell για την ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε καθώς και τις προσπάθειες που κάνει για τον περιορισμό της διαρροής. "Η Shell κάνει λόγο για 40.000 βαρέλια πετρελαίου που διέρρευσαν και για παύση της παραγωγής αλλά εμείς δεν τα πιστεύουμε λόγω παλαιότερων περιστατικών που μας δείχνουν πως η εταιρεία διαρκώς υποτιμά τις συνέπειες των αμελειών της" δηλώνει ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Το περιστατικό φέρνει σε δύσκολη θέση την εταιρεία καθώς έρχεται μόλις 4 μήνες μετά τη δημοσίευση μελέτης των Ηνωμένων Εθνών που λέει οτι μπορεί να χρειαστούν πάνω από 30 χρόνια και περισσότερα από 1 δισ. δολλάρια που θα πρέπει να καταβάλλει η Shell και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες για τον καθαρισμό της περιοχής Ogoniland. Μιας περιοχής που αποτελεί ένα μικρό μέρος του πλούσιου σε πετρέλαιο Νιγηριανού δέλτα. Τον Αύγουστο του 2011 η εταιρεία παραδέχτηκε την ευθύνη της για δυο μεγάλες διαρροές στην περιοχή Bodo οι οποίες συνέβησαν το 2008 αλλά δεν έχει ακόμα καταβάλλει καμμιά αποζημίωση.

Η Shell η οποία δουλεύει σε συνεργασία με τη Νιγηριανή κυβέρνηση στο δέλτα ισχυρίζεται πως το 98% των διαρροών οφείλεται σε βανδαλισμούς, κλοπές και σαμποτάζ από ένοπλους και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό σε αστοχία των υποδομών της. Αλλά αυτό αμφισβητείται από τις τοπικές κοινότητες.

Πηγή: http://www.guardian.co.uk/environment/2011/dec/22/nigerian-shell-oil-spill?CMP=twt_gu