Φλερόβιο και Λιβερμόριο

 

flerlv

Σας λένε τίποτα τα ονόματα Φλερόβιο και Λιβερμόριο; Είναι οι προτεινόμενες ονομασίες των δύο νέων στοιχείων που θα εμπλουτίσουν τον περιοδικό πίνακα. Πρόκειται για τα στοιχεία με ατομικό αριθμό 114 (Φλερόβιο-Flerovium) και 116 (Λιβερμόριο-Livermorium). Η ανακοίνωση της ανακάλυψής τους έγινε τον Ιούνιο του 2011 από τα συνεργαζόμενα ερευνητικά κέντρα του Livermore στην Καλιφόρνια και της Dubna στη Ρωσία.  Η διαδικασία έγκρισης των ονομάτων των δύο νέων στοιχείων ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2011 από την IUPAC. Τα προτεινόμενα σύμβολα των δύο νέων στοιχείων είναι: Fl για το Φλερόβιο και Lv για το Λιβερμόριο.

Το όνομα του Φλεροβίου προτάθηκε από τους Ρώσους επιστήμονες του Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών της Dubna, οι οποίοι το ανακάλυψαν, προς τιμήν του ιδρυτή του ινστιτούτου, Georgi Flerov. Δεν πρότειναν το όνομα της πόλης στην οποία βρίσκεται το ινστιτούτο, διότι αυτό έχει ήδη δοθεί στο στοιχείο με ατομικό αριθμό 105 που ονομάστηκε Dubnium. Αντίθετα, οι Αμερικανοί συνάδερφοί τους πρότειναν για το στοιχείο με ατομικό αριθμό 116, το όνομα Λιβερμόριο από το όνομα της πόλης στην οποία βρίσκεται το Lawrence Livermore National Laboratory, το ερευνητικό εργαστήριο στο οποίο ανιχνεύθηκε το νέο αυτό στοιχείο.

Τώρα απομένει να περάσει το πεντάμηνο της δημόσιας διαβούλευσης όπως ορίζουν οι κανονισμοί ονοματοδοσίας της IUPAC, ως το Μάϊο του 2012, για να οριστικοποιηθεί η ονομασία των στοιχείων. Μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα καθένας έχει δικαίωμα να προβάλλει αντιρρήσεις για τα δύο προαναφερόμενα ονόματα και να προτείνει το όνομα που αυτός θέλει. Αυτό είχε συμβεί παλαιότερα κατά την διαδικασία ονοματοδοσίας του στοιχείου με ατομικό αριθμό 112 (Κοπερνίκιο). Ο γραμματέας ενός σχολείου της Νέας Υόρκης τηλεφώνησε στην IUPAC και ζήτησε το στοιχείο να ονομαστεί PS112 από τα αρχικά του σχολείου (Public School 112).

Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και σεις να "βαφτίσετε" τα νέα αυτά στοιχεία με ονόματα της αρεσκείας σας!!!

Πηγές:  http://www.nytimes.com/2011/12/02/science/names-proposed-for-new-elements-on-periodic-table.html?_r=1&ref=science