Λαθρεμπόριο σκουπιδιών

garbage1
 

"Η παράνομη εξαγωγή απορριμάτων σε φτωχές χώρες έχει γίνει τεράστια διεθνής επιχείρηση, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος των νέων περιβαλλοντικών νόμων, όπως αυτών στην Ολλανδία, που φορολογούν τα σκουπίδια ή απαιτούν την ανακύκλωση τους. Το Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, έχει γίνει χωρίς τη θέλησή του η κύρια έξοδος σκουπιδιών προς μέρη όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία και η Αφρική.

Αν και το μεγαλύτερο τμήμα του διεθνούς εμπορίου σκουπιδιών είναι νόμιμο και στέλνονται νόμιμα στο εξωτερικό για ανακύκλωση, ένα τμήμα του δεν είναι. Με την κατάλληλη αμοιβή, παράνομοι έμποροι εξαφανίζουν τα σκουπίδια της Ευρώπης στο εξωτερικό."

The New York Times - Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 4/10/2009

Λένε οτι το επίπεδο ενός πολιτισμού φαίνεται από δύο πράγματα:

Απ' τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στις μειονότητες και

Από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Και στους δύο αυτούς τομείς η Ευρώπη φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

 

Οι περιβαλλοντικοί νόμοι που θεσπίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψη τους το πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα και όχι μόνο στα στενά πλαίσια μιας περιορισμένης γεωγραφικής περιοχής.

Διαβάζουμε στο ίδιο άρθρο:

"Λόγω των νέων περιβαλλοντικών νόμων, είναι τέσσερις φορές πιο ακριβό να αποτεφρώσεις σκουπίδια στην Ολλανδία από το να τα στείλεις παράνομα με ένα πλοίο στην Κίνα." 

Οι τεχνολογικά ανεπτυγμένες κοινωνίες που παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών, έχουν επαναπαυθεί στα προγράμματα ανακύκλωσης που εφαρμόζουν και δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει μόλις τα προς ανακύκλωση σκουπίδια φύγουν από την αυλή τους. Αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρείες ανακύκλωσης της Δύσης κάνουν απλά διαχωρισμό των απορριμμάτων και μετά τα εξάγουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. Γι' αυτό και αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν σε χωματερές, μολύνοντας το περιβάλλον.

Η διαχείριση των απορριμμάτων συζητιέται εδώ και χρόνια στις παγκόσμιες διασκέψεις για την αειφόρο ανάπτυξη. Πολλοί διανοητές και επιστήμονες έχουν επισημάνει τα προβλήματα, αλλά η λύση τους είναι πολύ δύσκολη, τόσο σε τοπικό όσο και σε πλανητικό επίπεδο.

Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μας έδωσε τις παρακάτω πηγές στις οποίες θα μπορούσε σε πρώτη φάση να ανατρέξει όποιος θέλει μια πρώτη ενημέρωση για σχετικά προβλήματα.

Αρχές αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος. Δρ. Αρτέμιος Αθανασάκης

Τοξικός θάνατος στους ψηφιακούς σκουπιδότοπους

Η νομοθεσία της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμάτων

Η εναλλακτική πολιτική της διαχείρισης απορριμάτων

Κύκλωμα παράνομης εξαγωγής ηλεκτρονικών απορριμάτων

"Ψηφιακά νεκροταφεία" Ντοκυμαντέρ του Γ. Αυγερόπουλου Exandas