Εντυπώσεις από το Βελιγράδι

Το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας, μια πόλη πανέμορφη, γεμάτη όμορφα κτίρια και πολύ πράσινο. Περάσαμε εκεί τις γιορτές του Πάσχα 2017 και πραγματικά η πόλη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να ξαναπάμε. Πήγαμε αεροπορικώς, 1 ώρα και 20 λεπτά από Αθήνα (με την εταιρεία AirSerbia) και το αεροδρόμιο τους έχει το όνομα Νίκολα Τέσλα από τον διάσημο Σερβοκροάτη εφευρέτη-μηχανικό, από τους πιο σημαντικούς φυσικούς επιστήμονες.

Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σάβα, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά παραπόταμο του Δούναβη. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, χτισμένη από τους Κέλτες τον τρίτο αιώνα π.Χ.

Παρά τις δύσκολες εποχές του με αποκορύφωμα τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 (δεν είχα γεννηθεί ακόμα), το Βελιγράδι αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και έχει γίνει αγαπητός τουριστικός προορισμός ειδικά για τους ‘Ελληνες!

Η πλευρά απέναντι από το ποτάμι, ονομάζεται "Νέο Βελιγράδι" και είναι γεμάτο ψηλά κτίρια, ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα. Είναι ουσιαστικά η επέκταση της πόλης, που ενώνεται με την άλλη όχθη με όμορφες γέφυρες.

Εντυπώσιαστήκαμε από τον ναό του Αγ. Σάββα, είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο. Ο τρούλος έχει 70 μέτρα ύψος και στην κορυφή του βρίσκεται ένας χρυσός σταυρός με ύψος 12 μέτρα.  Συνολικά το κτίριο έχει έκταση 3.500 τ.μ. Η πρόσοψη είναι φτιαγμένη με λευκό μάρμαρο και γρανίτη. Το εσωτερικό της είναι ακόμα υπό κατασκευή, φτιάχνεται σταδιακά λόγω οικονομικής δυσχέρειας, τους βοηθάνε, όπως μας είπανε, οικονομικά πολύ η Ρωσία και θα έχει πολλά μωσαϊκά.

Μας άρεσαν πάρα πολύ οι βόλτες μας στις όχθες του ποταμού όπου εκεί λειτουργούν πολλά πλωτά μπαράκια / εστιατόρια και είναι ένα όμορφο μέρος για διασκέδαση.

Σας προτείνω αυτό το ταξίδι ανεπιφύλακτα.

Αντώνης Βουρλίδης- Τάξη Β1