Ντουμπάϊ

DUBAI

 

Το Ντουμπάι (αραβ.: دبيّ‎‎) είναι ένα από τα επτά εμιράτα και θεωρείται η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διοικητικό κέντρο του εμιράτου Ντουμπάι με πληθυσμό 1.469.330 κατοίκων.  Βρίσκεται στα παράλια του Περσικού κόλπου, βορειοανατολικά από το Άμπου Ντάμπι, δίπλα στη Σάρζα. Το εμιράτο της Σάρζα που γειτονεύει με το Ντουμπάι θεωρείται περισσότερο αυστηρό όσον αφορά στην τήρηση των μουσουλμανικών κανόνων (πχ. ενδυμασία, αλκοόλ, κλπ.). Το Ντουμπάι ούτως ή άλλως θυμίζει περισσότερο τον δυτικό, πλούσιο κόσμο: κοσμείται από μεγάλα εμπορικά κέντρα, πολυτελή ξενοδοχεία και προσεγμένα σαλόνια ομορφιάς, το υψηλότερο κτήριο του κόσμου (Μπουρτζ Χαλίφα, 828 μέτρα),

 

Burj_chalifa

την τεχνητή νήσο Jumeirah Palm και το σύμπλεγμα τεχνητών νησιών The World!!!  Είναι, όπως θα καταλάβατε, η πολυτέλεια σε ένα μέρος! Οι εντυπώσεις που μένουν σε κάποιον μετά από αυτό το φανταστικό ταξίδι είναι απερίγραπτες… ‘’δεν έχεις δει τίποτα αν δεν έχεις πάει στο Ντουμπάι’’, λέει κάποιος που έχει πάει ήδη καμιά δυο φορές, μα πάντα έμενε έκπληκτος μπροστά στην απίστευτη αυτή πόλη.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό: τον ντουμπανέζικο καιρό. Έχει υπερβολική ζέστη και δεν είναι σπάνιο να υπάρχει υγρασία 100%. Κι όμως, εάν κάνεις μια  βόλτα στην πόλη θα δεις παντού πανέμορφα λουλούδια: βιολετί, κίτρινα, κόκκινα, λευκά, ροζ… Έχουν ζωντανά, πανέμορφα χρώματα παρά τον ακατάλληλο για τα λεπτεπίλεπτα αυτά κομψοτεχνήματα, καιρό. Μα, πως είναι δυνατό, θα αναρωτηθείτε. Ε, αλλάζουν τα λουλούδια κάθε πέντε μέρες ή και δύο, ανάλογα με την εποχή!!

Στον δρόμο δεν θαυμάζουμε μόνο τα λουλούδια- και όλα τα άλλα αποκλειστικά εισαγόμενα φυτά-, αλλά και τα αυτοκίνητα. Βλέπεις κάτι τζιπ από δω μέχρι ‘κει κάτω να κυκλοφορούν στους δρόμους σε μεγάλη συχνότητα- όπως έχουμε εμείς στο δρόμο συνεχώς πάρα πολλά ταξί. Προσέχεις επίσης τα πιο ‘’φρέσκα’’ μοντέλα που έχουν αναπτύξει μεγάλες εταιρίες, όπως η Ρολς Ρόυς, Τζάγκουαρ ή Φερράρι! Εξαιρετική εμπειρία για τους λάτρεις των αυτοκινήτων.                       Τώρα, ας συνεχίσουμε την φανταστική μας βολτούλα. Έστω ότι θέλουμε να πάρουμε το μετρό. ΣΙΓΟΥΡΑ θα βρούμε που βρίσκεται…. !

 

Dubai_metro

Πάμε λοιπόν εκεί και μπαίνουμε μέσα στο σταθμό του μετρό, ο οποίος είναι πανέμορφος! Τα πλακάκια, να φανταστείτε, είναι τόσο καθαρά που μπορούμε να δούμε την αντανάκλασή μας πάνω τους!!!

Ας μιλήσουμε, τώρα, για τα ξενοδοχεία. Στεγάζονται όλα σε καταπληκτικά κτήρια και είναι υπερπολυτελέστατα. Στο Ντουμπάι βρίσκεται το μόνο ξενοδοχείο με εφτά αστέρια στον κόσμο! Το φαντάζεστε; Εφτά αστέρια, ενώ το ανώτερο είναι πέντε… Το Ντουμπάι δεν αστειεύεται σε τέτοια θέματα. Όταν λέμε πολυτέλεια, λέμε πολυτέλεια, όχι αστεία. Ας πούμε, ένα ξενοδοχείο εκεί πέρα που, `νταξει, δεν θεωρείται τόσο τρομερό προσφέρει: μια πανέμορφη πισίνα που έχει θέα το Μπουρτζ Χαλίφα, ένα πανέμορφο pool bar με σωστό σέρβις, γιγαντιαία γκάμα ποτών και εξαιρετική μουσική, ένα χολ υποδοχής που έχει ένα σωρό αναπαυτικά σαλόνια, πουλάει εκθαμβωτικά έργα τέχνης από χρυσό και μέταλλο και άλλα πολλά (αχεμ-αχεμ, λέγεται The Address, για όσους φίλους αναγνώστες ενδιαφέρονται)! Και το καλύτερο: δεν ήταν πανάκριβο.

Φεύγοντας από το Ντουμπάι μέσω του αεροδρομίου, θα μας αποχαιρετήσει θυμίζοντας μας την πολυτέλειά του: αληθινοί φοίνικες μέσα το αεροδρόμιο και τα φώτα που βρίσκονται τέρμα θεού, είναι επικαλυμμένα από…φύλλα χρυσού!!!  Όπως και να το κάνουμε, το Ντουμπάι είναι ένα μέρος ξεχωριστό, μία χώρα των θαυμάτων- ή μάλλον όχι, με συγχωρείτε, της πολυτέλειας- που πάντα αλλάζει, αναπτύσσεται με εξαιρετικά ραγδαίους ρυθμούς, ποτέ όμως δεν μας απογοητεύει, ξεπερνάει πάντα και τα πιο τρελά μας όνειρα!!!

Γιαννουδάκου Εμμανουέλα

Α' Γυμνασίου

Σχ. έτος: 2012-2013