Εντυπώσεις απ' το Λονδίνο

Ακούγοντας κανείς ¨Λονδίνο¨ θα φανταζόταν το κλασσικό Λονδίνο με τον μουντό καιρό και τις βροχές που το χαρακτηρίζουν. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως μία τέτοια πόλη έχει πολλά να δείξει σε έναν απλό επισκέπτη ο οποίος θέλει να περάσει ευχάριστα μερικές μέρες μακριά από την χώρα του και βέβαια μακριά από την καθημερινότητα…..

Το Λονδίνο είναι μία τεράστια πόλη, η οποία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 10 εκατομμύρια πολίτες. Χαρακτηρίζεται για τον πολύ-πολιτισμικό πληθυσμό του και βέβαια για την αχανή έκτασή του. Η πόλη καλύπτει πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα και για να διασχίσεις μόνο το κέντρο του, χρειάζεσαι περισσότερο από δυόμισι ώρες με αυτοκίνητο. Τα μεταφορικά μέσα που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει είναι το μετρό το οποίο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά  το 1870, τα λεωφορεία και φυσικά το ποδήλατο. Πάρα πολλοί πολίτες του Λονδίνου χρησιμοποιούν το ποδήλατο, που μάλιστα έχει γίνει μόδα, για να πάνε στις δουλείες τους αντί να δώσουν μερικές λίρες για ένα εισιτήριο του μετρό ή του λεωφορείου.

Τώρα, όσον αφορά τα αξιοθέατα, είναι πάρα πολλά. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ξέρει την πόλη εκτός και αν την έχει επισκεφτεί πολλές φορές. Τώρα τελευταία γίνονται εντατικές εργασίες για την προετοιμασία της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ενώ κατασκευάζεται ένα καινούργιο κτήριο, δίπλα από τις όχθες του Τάμεση, το οποίο ονομάζουν οι Άγγλοι ¨The Shard ¨ το όποιο είναι ένα κτήριο 45 ορόφων και θα φιλοξενήσει όλες τις αποστολές που θα συμμετάσχουν στους αγώνες.

 

Βέβαια, υπάρχουν και πολλά άλλα που πρέπει να δεις. Το Big Ben , το Κονοβούλιο, το λεγόμενο ¨London Eye ¨από την κορυφή του οποίου μπορεί κανείς να θαυμάσει το Λονδίνο από ψηλά. Επίσης, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα βασιλικά ανάκτορα που είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο με την ονομασία ¨ Buckingham Palace ¨ ή τα τεράστια πάρκα όπως το St James Park ή το Hyde Park που αποτελούν απέραντες εκτάσεις πρασίνου που μπορεί κανείς να διασχίσει είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο.

Σίγουρα, το Λονδίνο είναι γνωστό για τα μουσεία που φιλοξενεί.  Μάλιστα, υπάρχει ένα τεράστιο συγκρότημα μουσείων στο South Kensington που αποτελείται από τέσσερα μούσεια: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Επιστημών, το Μουσείο της Βασίλισσας Βικτόριας και του συζύγου της, Άλμπερτ και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Επίσης, από την λίστα δεν θα μπορούσε να έλειπε το μουσείο των κέρινων ομοιομάτων η αλλιώς στα αγγλικά το Madame Tussaud’s και βέβαια το διάσημο Βρετανικό Μουσείο του οποίου η πρόσοψη είναι ακριβές αντίγραφου του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα (που παριστάνει την γέννηση της Αθηνάς) και εκτός από τις εκθέσεις για τους Αιγύπτιους καθώς και για άλλους πολιτισμούς, φιλοξενεί και τα Ελγίνεια Μάρμαρα του Παρθενώνα που εκλάπηκαν από τον Λόρδο Έλγιν το 1803. Συγκεκριμένα, φιλοξενούνται εκεί πάνω από τα ¾  της ζωοφόρου του Παρθενώνα, ένα μεγάλο τμήμα του δυτικού αετώματος, το ¼ του ανατολικού και πολλά άλλα αντικείμενα από την Ακρόπολη, ανάμεσα τους και μια Καρυάτιδα από το Ερέχθειο. Όπως υποστηρίζουν οι Άγγλοι, τα μάρμαρα προστατεύονται εκεί από την μόλυνση και  τώρα αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου μουσείου σε σχέση με το Νέο μουσείο της Ακρόπολης (παρόλο που έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο μουσείο!). Τέλος, οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να επισκεφτούν την Εθνική Πινακοθήκη και να θαυμάσουν έργα του Ντα Βίντσι, του Βαν Γκογκ και πολλών άλλων.

 

Το Λονδίνο σαφώς και έχει επηρεαστεί αρκετά από τις άλλες κουζίνες του κόσμου. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια με ιταλική, ταυλανδέζικη ή κινέζικη κουζίνα όπου ο καθένας θα μπορούσε να γευτεί ξένα πιάτα από άλλες χώρες. Σαφώς και επικρατούσαν τα fast food και τα ζαχαροπλαστεία αλλά και πολλές αλυσίδες καταστημάτων  με φρέσκα σάντουιτς όπου πολλοί έπαιρναν το πρωινό τους εκεί.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που με εντυπωσίασε πολύ και δεν θα ήταν άλλο από τους Έλληνες του Λονδίνου. Ο καθένας θα μπορούσε να συναντήσει από Έλληνες επιχειρηματίες μέχρι και Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο Λονδίνο και αναζητούν θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα , μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από 750.000 Έλληνες ζουν αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο.

 

Προσωπικά, πιστεύω πως όποιος έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το Λονδίνο, θα αντικρίσει μια τεράστια διαφορά σε σχέση με την Αθήνα, θα νιώσει δέος από την ομορφιά της πόλης αλλά πάνω από όλα θα νιώσει σαν το σπίτι του….

 

Νίκος Γεωργακόπουλος

 

Γ1 Γυμνασίου-Σχ. έτος 2010-2011